Incheierea starii de urgenta a adus pentru tara noastra si o oarecare relaxare a masurilor restrictive impuse la inceputul primaverii in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus, insa aceasta relaxare nu a adus aproape nimic nou pentru cei care isi doreau sa calatoreasca. In ultima sa declaratie publica, presedintele Klaus Iohannis nu a dat uitarii acest subiect si a subliniat ca este important ca “usor-usor sa se renunte la unele dintre masurile de izolare la domiciliu si autoizolare acolo unde este posibil”. In conditiile in care sezonul estival va incepe peste doar cateva zile, aceste noi masuri s-ar putea dovedi extrem de importante pentru multi romani.
Potrivit declaratiilor sustinute in cursul zilei de marti de presedintele Klaus Iohannis, a fost gasit un criteriu obiectiv pe care l-ar putea pune in practica si tara noastra in aceasta privinta. Mai exact, se pare ca masurile vor fi ceva mai relaxate in relatia cu statele unde numarul de cazuri noi este mic. Mai exact, este nevoie ca “numarul de imbolnaviri din ultimele 14 zile sa fie sub 5 cazuri la un milion de locuitori, in media ultimelor 14 zile”. Romania nu ar fi prima tara care ar putea apela la un astfel de sistem, acelasi criteriu fiind anuntat in urma cu ceva timp si de Israel. De asemenea, si Lituania se bazeaza pe un sistem similar, bazat insa pe numarul de cazuri active la milionul de locuitori.
In primul si primul rand, luand in calcul acest criteriu mentionat chiar de seful statului, trebuie sa intelegem ca lucrurile se vor putea schimba de la o zi la alta. Totusi, uitandu-ne pe situatia din ultimele 14 zile (27 mai - 9 iunie), ne putem da seama ca se va putea vorbi despre o asa zisa lista verde care va cuprinde cateva tari care dau semne din ce in ce mai clare ca au trecut peste perioada cea mai grea a actualei crize provocate de pandemia de coronavirus.
Spre exemplu, judecand dupa aceste ultime 14 zile, Austria are o medie de 3.4 cazuri noi de imbolnavire pe zi. Cel mai bine din acest punct de vedere sta Muntenegru, care nu a mai inregistrat niciun caz nou de infectare in ultimele doua saptamani. Foarte bine sta din acest punct de vedere si Grecia, poate cea mai ravnita destinatie de vacanta pentru aceasta vara printre romani, cu o medie de doar 1.1 cazuri noi de imbolnavire pe zi.
Bulgaria este o alta destinatie importanta de vacanta pentru romani care s-ar incadra pentru moment in acest criteriu, media zilnica de cazuri noi fiind de 3.9. De asemenea, pe aceeasi lista pot fi incluse si Cehia, Cipru, Croatia, Elvetia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia si Ungaria.
Din pacate, conform acestui criteriu anuntat recent de seful statului, multe state vestice vor ramane in asa zisa “zona rosie”, ceea ce ar insemna ca cei care se intorc in Romania de acolo vor fi nevoiti sa ramana in auto-izolare pentru o perioada de 14 zile. Pe aceasta lista ar urma sa fie incluse state precum Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania si Suedia.
Asa cum mentionam insa si in randurile anterioare, o lista oficiala in acest sens nu exista pana la aceasta ora. In plus, avand in vedere ca vorbim despre media ultimelor 14 zile, lista se poate schimba de la o zi la alta, in functie de cum evolueaza cifrele in fiecare tara.
Ultimele NOUTATI
Criza economica bate la usa: companiile germane din Romania trag un semnal de alarma!
Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile
Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Partenerii nostri
Formarea profesionala in zilele de repaus saptamanal - salariatul va fi compensat cu zile LIBERE?
Angajatorii cu peste 50 de salariati - ce OBLIGATII HR suplimentare vor avea?
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia
Te-ar putea interesa si