Unde pleaca romanii in vacanta de sarbatori: au dat sarmalele pe piramide
sarbatori iarnarevelion 2021-2022concediudestinatii vacantacalatorii
Doar putin a ramas pana la mult asteptatele sarbatori de iarna, iar cei mai multi dintre conationalii nostri si-au organizat deja o escapada departe de casa, pentru a intra cum se cuvine in noul an. Cei mai multi au decis sa dea bucatele traditionale pe piramidele din Egipt, dar si frigul de acasa pe temperaturile generoase din tara faraonilor.
Conform unui studiu realizat de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), in aceasta perioada, cea mai vanduta destinatie externa este
Egiptul.
In Hurghada se zboara cu curse charter din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Baia Mare, Oradea. Se zboara, de asemenea, si in Sharm El Sheikh. Multi turisti aleg ca programe optionale croaziere pe Nil, spun cei care au analizat preferintele conationalilor nostri, in materie de sejur la final de an.
O alta destinatie foarte accesata e Turcia, desi ne obisnuisem ca aici sa mergem preponderent in sezonul cald. Romanii opteaza pentru a-si face sarbatorile de iarna in special in Istanbul si Cappadocia.
Totodata, in aceasta perioada a anului se organizeaza programe de grup pentru Grecia, in special circuite cu avion si autocar, majoritatea avand in prim-plan Atena.
Se organizeaza si grupuri pentru Dubai, cu chartere de la 1 decembrie, cu plecari saptamanale. Tot de la 1 decembrie se deschid destinatii operate cu curse charter precum Maldive, Republica Dominicana, Republica Capului Verde, Tanzania (Zanzibar), Kenya.
"Agentiile de turism promoveaza circuite catre destinatii consacrate: Cehia, Spania, Italia, Franta (Coasta de Azur), America de Sud, Tunisia, Maroc dar si catre altele mai putin cunoscute dar tot mai cerute: Georgia sau Islanda. Pe un trend ascendent este si cererea de croaziere in bazinul Caraibilor si in zona Golfului Persic. De Craciun, o destinatie foarte solicitata si devenita traditionala este Laponia. Romanii au un apetit mare pentru calatorii si aleg destinatiile in functie de accesibilitate”, declara Alin Burcea, vicepresedinte ANAT.
Austria e o destinatie iubita de romanii pasionati de sporturi de iarna
Aceia dintre noi care au de gand sa faca ceva miscare pe partie, de sarbatori, aleg un sejur in Austria - paradisul impatimitilor de sporturi de iarna.
Si, totusi, unde mergem de sarbatori, in Romania
Nu toata lumea va pleca, desigur, din tara, de sarbatori. Pe partea de turism intern, romanii opteaza pentru statiuni montane, in special Poiana Brasov, urmata de Sinaia, Busteni si Predeal. Sunt si statiuni mai mici, cu partii de schi, din ce in ce mai solicitate, unde se dezvolta puternic turismul local, chiar daca volumele de turisti nu sunt foarte mari, precum cele din judetele Harghita sau Maramures.
Ca statiuni balneoclimaterice, cele mai solicitate sunt Baile Felix, Baile Herculane si Sovata.
De asemenea, agentiile de turism inregistreaza vanzari si pentru destinatiile de turism rural si agroturism, preponderent pentru zona Bran – Moieciu – Fundata dar si pentru Bucovina si Maramures. In general, pe partea de turism intern nu exista o diferentiere foarte mare intre preferintele de Revelion si de Craciun, insa de Craciun se observa o solicitare mai mare pe partea de turism rural si agroturism, romanii dorind obiceiuri, colinde, traditii si atmosfera.
”Agentiile de turism isi informeaza permanent turistii privind situatia actuala in ceea ce priveste restrictiile actuale si documentele, si mentionam permanent turistilor sa incheie asigurari covid-19 si asigurari storno, care sunt valabile si pe partea de turism intern. Anuntam permanent clientii despre orice modificare. Sa nu uitam ca agentul de turism este in acelasi timp consultant si tine clientul la curent si inainte de rezevare, dar si dupa ce a efectuat rezervarea. Tarifele structurilor de cazare din Romania sunt flexibile, iar turistii inca prefera sa rezerve last minute si se intereseaza despre masurile de siguranta comunicate de hoteluri. Ne bucura ca turistii romani se orienteaza catre structuri de cazare de calitate, pe care le promovam si noi, agentiile de turism”, mentioneaza Lucian Boronea, prim vicepresedinte ANAT.
Ce ofera hotelierii romani
La ora actuala, hotelierii din Romania au inceput sa ofere, pentru Revelion si Craciun, tarife diferite, flexibile, in functie de pachetul turistic ales, nemaivorbind despre sume fixe. Multe hoteluri promoveaza pachetele standard, cu cina festiva, dar si pachete la care clientul isi adauga serviciile in functie de restrictiile in vigoare.
La ora actuala, circa 50% din capacitatea totala de cazare disponibila a Romaniei este rezervata pentru Revelion iar gradul de ocupare este posibil sa urce o data cu prima saptamana a lunii decembrie.
Inca domina incertitudinea
Industria turistica asteapta din partea noului Guvern, chiar daca intelege limitele la care este supusa, din cauza pandemiei covid-19, la o mai buna comunicare in privinta zonei de restrictii, cu mediul de afaceri. ANAT si reprezentatii industriei turismului spera ca ajutorul promis de catre Guvern din masura HORECA sa fie dus pana la capat, sa nu fie schimbat codul fiscal iar industria turismului, care poate avea un aport considerabil la Produsul Intern Brut, sa fie sprijinita. ANAT saluta reintroducerea voucherelor de vacanta, care constituie un mare beneficiu atat pentru angajatii din sectoarele public si privat, cat si pentru industria turistica si pentru economia nationala.
Turistii trebuie sa fie foarte atenti la restrictiile de calatorie
Turistii trebuie sa stie ca certificatul verde digital este acum operational in toate tarile UE si in 18 tari (si teritorii) non-UE. Regasiti toate amanuntele la acest
LINK
Statele non UE care accepta certificatul verde sunt, la ora actuala, Albania, Andorra, Armenia, Elvetia, Insulele Feroe, Islanda, Israel, Liechstenstein, Marea Britanie, Maroc, Macedonia de Nord, Monaco, Norvegia, Panama, San Marino, Turcia si Ucraina.
”In contextul deteriorarii situatiei epidemiologice din Romania, unele state solicita si persoanelor imunizate un test PCR inainte de sosire. Chiar daca acum in Romania scade din zi in zi indicele epidemiologic, recomandam informarea din surse sigure (agentia de turism, site-ul MAE.ro) cu cateva zile inainte de inceperea calatoriei, precum si incheierea unei polite de asigurare care sa acopere inclusiv riscul de a nu mai putea calatori din motive obiective”, subliniaza Dumitru Luca, presedintele ANAT.