Turismul este fara doar si poate unul dintre cele mai afectate sectoare de activitate de criza actuala provocata de pandemia de coronavirus. Chiar daca in acest an s-a vorbit mai mult ca niciodata despre turismul intern, masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei i-au facut pe multi romani sa se gandeasca de doua ori inainte de a pleca in vacanta. Potrivit estimarilor facute de specialistii in domeniu, turismul romanesc va pierde in acest an din cauza pandemiei COVID-19 aproximativ 3 miliarde de euro. In aceste conditii, nu putini sunt cei care avertizeaza ca turismul are nevoie mai mult ca oricand in aceste momente de sprijin din partea guvernantilor.
Potrivit cifrelor, turismul romanesc reprezenta la sfarsitul anului trecut 5.7% din Produsul Intern Brut al tarii, ceea ce inseamna aproximativ 5 miliarde de euro. Dumitru Luca, presedinte ANAT si Calin Ile, presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, trag un semnal de alarma acum si sustin ca turismul romanesc va pierde in acest an nu mai putin de 3 miliarde de euro. In acest context, cei doi recunosc ca turismul se confrunta cu o perioada extrem de dificila la acest moment, perioada care nu poate fi depasita fara un sprijin din partea Guvernului.
Calin Ile, presedintele FIHR, sustine cu aceasta ocazie ca industria hoteliera din tara noastra functioneaza la aceasta ora la sub 10% din capacitate. Industria este astfel puternic amenintata, urmand cel mai probabil ca o serie intreaga de hoteluri sa se inchida, sa intre in insolventa si apoi in faliment, pentru ca in cele din urma sa fie scoase la vanzare. Lasand la o parte hotelurile, antreprenorul Dragos Anastasiu atrage atentia ca nici restaurantele sau terasele nu o duc mai bine, acestea neputand functiona in conditii normale in timpul sezonului rece.
In industria turismului lucreaza la ora actuala aproximativ 400.000 de persoane, o buna parte dintre acestea fiind in pericol de a isi pierde locul de munca in perioada imediat urmatoare. Lasand la o parte problemele cauzate de masurile de restrictie impuse de autoritati, companiile care activeaza in acest domeniu nu primesc nici sprijinul promis din partea Guvernului. Spre exemplu, cei trei specialisti mentionati anterior atrag atentia ca banii pentru sustinerea salariilor din luna septembrie nu au intrat nici pana in ziua de astazi.
Niciunul dintre specialistii din aceasta industrie nu se declara prea optimist cu privire la ceea ce se va intampla in perioada urmatoare, acestia fiind de parere ca va fi nevoie de cel putin trei sau patru ani pentru ca turismul sa reajunga la nivelul din 2019. Totodata, acestia sustin ca turismul din zonele izolate ar putea sa isi revina mult mai rapid, zonele aglomerate urmand cel mai probabil sa fie evitate de multi oameni chiar si in anii urmatori. Prea mult optimism nu mai exista nici cu privire la vouchere-le de vacanta, cei din domeniu considerand ca acestea nu vor mai putea sa salveze situatia in actualele conditii.
Antreprenorul Dragos Anastasiu anunta cu aceasta ocazie si cateva propuneri facute guvernantilor, sustinand ca este nevoie de un parteneriat intre acest segment de activitate si statul roman. Una dintre aceste propuneri face referire la o compensare de 20% din scaderea cifrei de afaceri pe 2020 raportata la anul 2019. De asemenea, Anastasiu sustine ca statul roman trebuie sa ofere si o protectie a angajatilor din acest domeniu, agentiile de turism si hotelurile neincadrandu-se in cerintele formulate de Guvern in acest sens.
Ultimele NOUTATI
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si