Discutiile cu privire la realizarea unor pasapoarte de vaccinare pentru cetatenii statelor membre ale blocului comunitar european care s-au imunizat impotriva COVID-19 au continuat ieri la Bruxelles, in cursul serii ajungandu-se in cele din urma la concluzia ca este nevoie de un asemenea act. Europarlamentarii cer acum un certificat comun de vaccinare pentru toate statele membre ale Uniunii, rezolutia urmand sa fie votata in urmatoarea sesiune plenara.
Discutiile pe aceasta tema au pornit dupa ce mai multe state din partea de sud a Uniunii Europene au facut presiuni asupra liderilor UE in acest sens. Economiile unor tari precum Grecia, Bulgaria, Spania, Italia sau Portugalia depind intr-o buna masura de turism, iar sezonul estival se apropie deja cu pasi repezi. In conditiile in care vara anului trecut a fost mai mult sau mai putin compromisa de restrictiile impuse in vederea limitarii raspandirii epidemiei, aceste state nu isi mai permit sa mai piarda inca un sezon turistic de vara.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a sprijinit puternic punctul de vedere al acestor state din partea de sud a continentului, transmitand ca Austria si alte state membre care impartasesc aceeasi opinie vor merge mai departe cu astfel de masuri in cazul in care UE nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate si pentru cele care au dobandit imunitate in urma infectiei cu coronavirus.
Prin intermediul unei conferinte de presa, cancelarul german Angela Merkel a transmis ca “toata lumea a fost de acord ca este nevoie de un certificat digital de vaccinare”. Pentru a putea fi implementat, Merkel a mai spus ca executivul european va avea nevoie de aproape trei luni pentru a pune la punct baza tehnica. Ce este insa cel mai important este ca acest certificat de vaccinare care permite oamenilor sa calatoreasca in Europa va fi disponibil cel mai probabil inaintea verii.
Decizia nu a fost insa una deloc simpla, europarlamentarii francezi si germani avand initial opinii rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate impotriva noului coronavirus. Desi campania de vaccinare a inceput inca de la sfarsitul anului trecut, procentul persoanelor vaccinate este inca foarte redus la aceasta ora. De asemenea, pana la acest moment nu s-a ajuns la o concluzie clara in legatura cu riscul pe care il prezinta o persoana deja vaccinata de a transmite mai departe virusul.
Europarlamentarii Comisiei de Transport si Turism sustin insa ca Uniunea Europeana are nevoie de un “turism sigur si curat”, iar certificatul comun de vaccinare ar ajuta mult in acest sens. Totodata, acestia transmit ca in jurul acestui certificat de vaccinare ar trebui gandita o noua strategie privind turismul sustenabil la nivel european. Rezolutia adoptata in cursul zilei de ieri de aceasta comisie cere statelor membre sa includa sectoarele de turism si calatorii in planurile de recuperare. De asemenea, in cadrul discutiilor de la Bruxelles s-a luat in considerare si ideea reducerii temporare a TVA in cazul acestor servicii.
Facand referire la schimbarile provocate de aceasta pandemie, europarlamentarii Comisiei de Transport si Turism solicita statelor membre sa implementeze pe deplin si fara intarziere criterii comune pentru calatorii sigure. Se vorbeste, de asemenea, despre implementarea unui protocol de Siguranta a Sanatatii in Uniunea Europeana in care sa se regaseasca testarea facuta inainte de plecare si, in ultima instanta, aplicarea cerintei de carantinare. Certificatul comun de vaccinare ar putea deveni insa o alternativa la testele PCR si la cerintele de izolare.
Ultimele NOUTATI
Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?
Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!
Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212