Ruta Bisericilor de Lemn din judetul Bihor, prima Ruta Cultural Turistica recunoscuta de Ministerul Economiei
rute cultural turisticeturism romaniarute biserici lemnruta biserici bihor
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin Serviciul Relatii Internationale si Afaceri Europene in Domeniul Turismului, a creat un sistem voluntar de recunoastere a rutelor cultural turistice, dezvoltate de organizatiile de turism sau de autoritatile publice locale. In acest sens, pe 23 iunie 2020, a fost recunoscuta prima Ruta Cultural Turistica, cea a Bisericilor de Lemn din judetul Bihor.
Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor poate fi descrisa ca o calatorie in timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Aceasta evidentiaza esenta spiritului romanesc comunitar si creativitatea artistica, regasita in bagajul decorativ, pictural si conceptual.
Documentatia, in vederea recunoasterii drept Ruta Cultural Turistica locala, a fost transmisa de catre Agentia de Management al Destinatiei Bihor.
"In tara noastra, exista multe destinatii si obiective turistice care pot fi promovate prin rute cultural turistice, indiferent ca vorbim despre o tematica istorica, arheologica, religioasa sau gastronomica.
Ce ne propunem noi, la nivelul ministerului, este sa le oferim aceasta recunoastere si, astfel, sa subliniem importanta dezvoltarii produselor turistice romanesti", a declarat Emil-Razvan Pirjol, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism.
Sistemul de recunoastere voluntara, caracterizat de experienta dobandita la nivel institutional prin exercitarea calitatii de membru al Acordului Partial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmareste constientizarea actorilor din turism asupra semnificatiei patrimoniului cultural material si imaterial pentru societate si pentru generatiile urmatoare, in contextul valorificarii economice durabile.
Un alt obiectiv al acestui demers este identificarea rutelor cultural turistice, dezvoltate pe plan local, regional sau national, cu scopul de a implementa modele de bune practici care pot creste competitivitatea activitatii turistice. Se are in vedere, totodata, acordarea de consultanta celor care vor sa dezvolte rutele la nivel national sau chiar sa le certifice la nivel european.
Procedural, dupa depunerea documentatiei la Ministerul Economiei, solicitantii vor primi, in termen de 30 de zile, raspunsul privind recunoasterea drept Ruta Cultural Turistica locala, regionala sau nationala.
Rutele Cultural Turistice Nationale trebuie sa cuprinda obiective turistice din minimum trei judete, iar cele realizate la nivel regional din minimum doua localitati.
Mai multe obiective turistice din Romania sunt incluse in 8 rute culturale certificate de Consiliul Europei, respectiv Ruta Transromanica, Ruta Mostenirii Evreiesti, Ruta Cimitirelor Semnificative, Ruta Art Nouveau, Ruta Imparatilor Romani si Dunareana a Vinului, Ruta Culturala ITER VITIS, Ruta Culturala ATRIUM si Ruta Cortinei de Fier.
De asemenea, tara noastra face parte si din Ruta Istoriei Antice a Romaniei la Marea Neagra si Ruta Voievodului Stefan cel Mare si Sfant in Romania si in Republica Moldova.
In prezent, sunt in proces de finalizare Ruta Nationala a Oraselor si Statiunilor Balneare Istorice si Ruta Nationala a Vinului Romanesc.