Romania are cinci noi statiuni turistice de interes local
noi staiuni tutisticestatiuni interese localdezvoltare turism romania
Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea pentru aprobarea atestarii unor localitati sau parti din localitati ca statiuni turistice de interes local si pentru modificarea anexei nr.5 la Hotararea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice, promovata de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.
In urma verificarii indeplinirii criteriilor legale, inclusiv prin vizite in teren efectuate de specialistii din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale, au fost atestate ca statiuni turistice de interes local alte cinci localitati si parti din localitati, respectiv comuna Frumosu (judetul Suceava), comuna Malini (judetul Suceava), municipiul Salonta (judetul Bihor), orasul Sacueni (judetul Bihor) si zona de agrement Baile Figa - orasul Beclean (judetul Bistrita-Nasaud).
Zona de agrement Baile Figa este Destinatie Europeana de Excelenta, premiata in anul 2019 cu locul al III-lea pentru turismul de sanatate si relaxare, iar localitatea Malini face parte din doua Rute Cultural Turistice, recunoscute de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului. Mai exact, este vorba despre Ruta Cultural Turistica a Caselor Memoriale din Bucovina, dezvoltata pe plan regional si Ruta Cultural Turistica a Patrimoniului Muzeal din Romania, dezvoltata pe plan national.
Conform ministerului, pe termen lung si mediu, atestarea acestor localitati sau parti din localitati ca statiuni turistice de interes local va crea un impact pozitiv. Prin prisma potentialului turistic si a resurselor naturale si antropice, acestea vor putea fi promovate cu noul statut si, astfel, vor avea sanse mai mari in atragerea de finantari nerambursabile, printr-un punctaj sporit, in conditiile in care unele programe impun acest criteriu, influentand, in consecinta, si cresterea circulatiei turistice, dar si diversificarea ofertelor.
De asemenea, avand in vedere efectul multiplicator al turismului in sectoarele economice conexe, precum transporturile, constructiile, agricultura, artizanatul si comertul cu amanuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului in aceste statiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic si, in egala masura, va contribui la cresterea calitatii vietii pentru rezidentii acestor zone.
Pana la acest moment, in Romania, sunt atestate 52 de statiuni turistice de interes national si 95 de interes local.