Relaxarea restrictiilor va avea ca efect relansarea turismului sau teama de imbolnavire va fi mai puternica si oamenii vor evita calatoriile de placere?
Din pricina restrictiilor impuse de autoritati, industria turismului a fost printre activitatile economice cele mai afectate de pandemie. Conform datelor furnizate de Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, in perioada aprilie 2020 - martie 2021, numarul de nopti petrecute de turisti in facilitatile de cazare din Uniunea Europeana a scazut cu 61% fata de cele 12 luni de dinaintea izbucnirii pandemiei.
Daca in perioada aprilie 2019 - martie 2020, numarul de innoptari ale turistilor in facilitatile de cazare din tarile Uniunii Europene a fost de 2,8 miliarde, in urmatoarele 12 luni, numarul de innoptari a scazut la 1,1 miliarde.
Cele mai mari scaderi ale numarului de innoptari, in intervalul de timp mentionat, s-au inregistrat in Malta (-80%), Spania (-78%), Grecia (-74%), Portugalia (-70%) si Ungaria (-66%), in vreme ce in Olanda si Danemarca s-au inregistrat cele mai mici scaderi (-36%).
In Romania, numarul de innoptari a scazut cu 50%, asadar sub media inregistrata la nivelul Uniunii Europene (-61%).
In perioada aprilie 2020 - martie 2021 numarul de innoptari ale cetatenilor nerezidenti (turisti straini) la nivelul Uniunii Europene a scazut cu 79% fata de cele 12 luni anterioare.
Numarul de innoptari ale turistilor straini in perioada mentionata a scazut cel mai mult in Spania (-90%), Romania (-89%), Ungaria si Finlanda (cate -88%) si Cehia (-87%).
Numarul de innoptari ale turistilor rezidenti a scazut, de asemenea, la nivelul Uniunii Europene, cu doua exceptii: Slovenia si Malta, unde s-au inregistrat cresteri de 25%, respectiv 20%.
Scaderea numarului de innoptari in facilitatile de cazare din statele Uniunii Europene trebuie pusa in relatie cu ponderea turismului in economia fiecarei tari in parte.
Astfel, impactul economic al scaderii numarului de innoptari in primele 12 luni de la declansarea pandemiei a fost mai sever resimtita de economiile unor state precum Spania, Grecia si Malta.
Desi pandemia este inca departe de a se fi incheiat, desi au aparut mutatii inca si mai agresive ale virusului, desi campania de vaccinare la nivel global se desfasoara in ritm de melc, autoritatile din majoritatea statelor membre UE au decis, de la inceputul verii, relaxarea restrictiilor.
Ramane de vazut daca aceasta relaxare va avea ca efect relansarea turismului sau daca teama de imbolnavire va fi mai puternica si oamenii vor evita, de bunavoie, calatoriile de placere.
Sursa foto: pexels.com