Proiect: Vouchere de vacanta de 2.080 de lei. Care sunt conditiile
vouchere de vacantaturismindustria hotelierabogdan trifcazarebugetari
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat la finalul saptamanii trecute ca bugetarii ar putea primi vouchere de vacanta in valoare de 2.080 de lei, daca vor alege sa le foloseasca in lunile octombrie, noiembrie, martie si aprilie. Pentru restul lunilor din an, valoarea voucherelor de vacanta ar ramane aceeasi, respectiv 1.450. Masura nu se aplica deocamdata, fiind vorba doar despre o propunere.
Ministrul Turismului a spus ca va inainta aceasta propunere reprezentantilor industriei de profil si, in cazul in care va primi un feedback pozitiv, proiectul ar putea intra in procesul legislativ de adoptare.
"Aceasta este propunerea noastra, dar ea poate fi imbunatatita saptamana viitoare in intalnirea cu industria (miercuri, 11 septembrie n.r.). (...) Nu o sa terminam aceste vouchere de vacanta. Ele vor fi prelungite si dupa 2020", a subliniat Trif.
"Vreau sa dezvoltam acest sistem al voucherelor de vacanta, iar saptamana viitoare la intalnirea cu industria o sa venim cu o propunere: pentru ca lunile in care numarul de turisti este mai mic raportat la celelalte luni ale anului, si aici putem sa vorbim de octombrie, noiembrie, martie si aprilie, suma pentru fiecare din aceste patru luni o sa fie 2.080 de lei.
Este un sprijin acordat direct romanilor, dar mai ales industriei turistice, pentru ca ar asigura suplimentarea in perioadele mai sensibile ale anului. Industria balneo ar fi din nou avantajata, pentru ca, sa nu uitam, ca avem o treime din izvoarele balneo pe teritoriul Romaniei", a declarat Bogdan Trif, la Antena 3.
Concret, daca aceasta masura va fi adoptata, beneficiarii voucherelor de vacanta vor avea doua optini. Vor putea folosi voucherele de vacanta cu valoare crescuta la 2.080 de lei doar in lunile octombrie, noiembrie, martie si aprilie, sau vor putea sa le foloseasca in oricare alta perioada a anului, insa atunci, voucherul va valora nulai 1.450 de lei.
Prin acest proiect, Ministerul isi doreste sa incurajeze turismul intern si in perioadele caracterizate de instabilitate termica, fiindca majoritatea persoanelor opteaza sa isi petreaca concediile vara sau iarna, in perioada sarbatorilor, restul perioadei din an turismul nefiind la acelasi nivel.
De asemenea, Trif a spus ca, incepand din 2020, voucherele se vor acorda doar in format electronic.
"Ne dorim ca de anul viitor voucherele sa se dea doar pe card, pentru ca vrem sa fim si ecologisti si sa nu risipim in mod inutil hartia si tot pentru operativitate - pentru a lua o presiune de pe agentiile de turism. Am fost la doua agentii care erau efectiv ingropate, la propriu, de saci cu vouchere de vacanta stranse pentru decontare. O sa vrem sa dam doar pe card. Acum exista optiunea ca angajatorul sa le plateasca pe card, dar din pacate am constatat ca undeva la 70% le-au dat tot pe suport de hartie. Vrem sa instituim si obligatia aceasta", a precizat oficialul de la Turism.
Oficialul de la Turism a dat asigurari ca bugetarii vor primi vouchere din 2020 si a spus ca aceste vouchere reprezinta un ajutor dat mediului privat, chiar daca beneficiari directi sunt bugetarii, pentru ca industria turistica este in proportie de 95% privata.
Nu in ultimul rand, oficialul a subliniat si faptul ca voucherele sunt acum atractive si pentru angajatii din mediul privat, ca urmare a reducerii fiscalitatii prin eliminarea platii CAS si CASS.
"Haideti sa analizam unde ajung banii in final? In industria turistica. Industria turistica, in proportie de 95% este privata, deci ajung la privat, este un ajutor direct acordat mediului privat. Mai mult, prin aceasta masura am reusit sa aducem la suprafata, la nivelul anului 2018, aproape 60% din industria care functiona la negru. Ne-au crescut cererile de clasificare cu peste 60% anul trecut si anul acesta aproape se mentine acest trend. Cu toate acele masuri pe care le-am luat pe sectorul turistic - avem cea mai mica fiscalitate raportata la toate tarile din UE si nu o spunem, noi o spune mediul privat (...) vorbim de impozitul specific, de TVA 5%, toate acestea se duc in investitii. Anul acesta avem in constructie peste 25 de hoteluri mari pe tot teritoriul Romaniei. Acestea nu vin din senin. Vin pentru ca Guvernul a luat niste masuri clare si concrete si da, este si o masura sociala. M-am intalnit cu oameni care au venit prima data la mare, am fost la munte si imi spuneam multi oameni ca pana acum nu si-au permis o vacanta ca sa vada ce frumuseti sunt in Romania. Este un lucru bun pe care Guvernul PSD l-a facut si cu care eu ma mandresc", a precizat ministrul Turismului.