Prabusirea turismului va genera, in 2020 si 2021, pierderi de 4.000 de miliarde de dolari Produsului Intern Brut la nivel global
Una dintre industriile cele mai afectate de pandemie este cea a turismului. Si, in pofida faptului ca autoritatile au relaxat o seama de restrictii, turismul la nivel global genereaza, in continuare, venituri mult mai mici decat cele inregistrate inainte de pandemie.
Conform unui raport de data recenta publicat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare, contractia turismului in anii 2020 si 2021 va genera diminuarea Produsului Intern Brut la nivel global cu nu mai putin de 4.000 de miliarde de dolari.
In anul 2020, turismul international a inregistrat, din pricina restrictiilor impuse de pandemie, o pierdere de 2.400 de miliarde de dolari.
Documentul amintit atrage atentia aupra faptului ca revenirea turismului la cifrele de dinainte de pandemie depinde, in cea mai mare masura, de succesul campaniei de vaccinare anti-covid la nivel global.
Din pacate, aceasta campanie se desfasoara mult mai incet decat era prevazut si, in plus, se inregistreaza diferente enorme intre viteza cu care aceasta avanseaza in tarile bogate si in cele sarace.
Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, la ora actuala 27% din populatia lumii a primit cel putin o doza de vaccin si au fost administrate, la nivel global, 3,7 miliarde de doze, ajungandu-se, astazi, la 30,33 milioane de doze administrate zilnic in intreaga lume.
In tarile sarace, insa, in momentul de fata doar 1,1% din populatie a primit macar o doza de vaccin.
Situatia cea mai grava se inregistreaza in Africa, unde, in majoritatea tarilor, au fost administrate intre 0,9 si 5 doze de vaccin la 100 de locuitori.
Raportul Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare estimeaza ca, in 2021, cel mai optimist scenariu ar trebui sa ia in calcul o scadere cu 63% a turismului international fata de perioada de dinaintea pandemiei, ceea ce plaseaza in zona incertitudinii 120 de milioane de locuri de munca la nivel global, lucru care ar putea genera, in anumite tari, grave tensiuni sociale.
Organizatia Mondiala a Turismului sustine ca, in 2020, numarul turistilor internationali a fost mai mic cu 1 miliard decat in anul anterior, ceea ce reprezinta o scadere de 73%.
In pofida relaxarii restrictiilor, Organizatia Mondiala a Turismului estimeaza ca in anul curent numarul turistilor internationali va inregistra un recul pana la nivelul inregistrat in anii 1980.
Din nefericire, prabusirea turismului international afecteaza cel mai mult tot tarile sarace, unde aceasta activitate genereaza (genera, de fapt, inainte de pandemie) pana la 25% din Produsul Intern Brut.
Sursa foto: pexels.com