Portile Transilvaniei, noua ruta cultural turistica recunoscuta de Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri
portile transilvanieiturism transilvaniarute cultural turisticeturism romania
Ruta Cultural Turistica "Portile Transilvaniei" este cel mai nou produs turistic, dezvoltat pe plan national, care beneficiaza de recunoasterea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. Itinerariului promoveaza in comun trei destinatii emblematice ale Romaniei, dar si imprejurimile lor. Mai exact, este vorba despre Brasov, Sibiu si Bistrita.
Sintagma "Portile Transilvaniei" corespunde unor realitati istorice. Inca din Evul Mediu, cele trei orase s-au bucurat de avantajele economico-sociale oferite de situarea lor in proximitatea trecatorilor catre Tarile Romane si Imperiul Otoman.
Astfel, in aceste spatii geografice, au fost receptate atat influentele culturii si civilizatiei occidentale, cat si ale lumii Levantului.
Patrimoniul cultural din cele cele trei zone prezinta foarte multe similitudini: cetati medievale si biserici fortificate sasesti, sate romanesti cu traditie pastorala insemnata, monumente ecleziastice ortodoxe de prim-rang, peisaje montane si rurale spectaculoase, statiuni de schi si o mare diversitate a costumelor populare.
Printre cele mai importante obiective turistice ale itinerariului, sunt Piata Sfatului, Biserica Neagra, Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel sau Bastionul Tesatorilor, Muzeul ASTRA, Biserica Evangelica, Turnul Sfatului, Muzeul Brukenthal, Biserica Cuvioasa Paraschiva, Mausoleul Andrei Saguna si Casa Emil Cioran din Rasinari sau sau centrul istoric, Biserica Evanghelica si Casa Argintarului din Bistrita.
Potrivit ministerului, acestea, alaturi de multe altele, vor putea fi valorificate inclusiv prin intermediul agentiilor de turism din tara noastra si nu numai, ca parte unor pachete de servicii de calatorie.
Documentatia, in vederea obtinerii recunoasterii din partea Ministerului Economiei, Enerigiei si Mediului de Afaceri a fost transmisa de catre Muzeul de Etnografie Brasov, Primaria Comunei Rasinari din judetul Sibiu si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Turism in Bistrita-Nasaud.
Sistemul de recunoastere voluntara, caracterizat de experienta dobandita la nivel institutional prin exercitarea calitatii de membru al Acordului Par?ial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmareste constientizarea actorilor din turism asupra semnificatiei patrimoniului cultural material si imaterial pentru societate si pentru generatiile urmatoare, in contextul valorificarii economice durabile.
Procedural, dupa depunerea documentatiei la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, autorii vor primi in termen de 30 de zile raspunsul privind recunoasterea drept Ruta Cultural Turistica locala, regionala sau nationala. Rutele Cultural Turistice Nationale trebuie sa cuprinda obiective turistice din minimum trei judete, iar cele realizate la nivel regional din minimum doua localitati.
In prezent, 52 de rute cultural turistice din Romania beneficiaza de recunoasterea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.