Pentru cine isi poate permite, exista o ramura a industriei turismului care nu va fi supusa niciodata restrictiilor generate de vreo pandemie
Pandemia COVID-19 aproape a pus pe butuci industria turismului. Chiar si acum, cand vaccinul anti-covid "bate la usa", nu sunt prea multi cei care isi fac planuri de vacante si calatorii pentru viitorul apropiat. Exista, insa, o destinatie unde noul coronavirus nu a ajuns si nici nu are sa ajunga vreodata: spatiul cosmic.
Turismul spatial a devenit realitate inca de acum 10 ani, cand americanul Dennis Tito a petrecut opt zile la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI), sejur pentru care a platit peste 20 de milioane de dolari. Pensiune completa, se intelege.
Agentul de turism care a organizat sejurul a fost Roscosmos - Agentia Spatiala Rusa.
Intre 2001 si 2009, Roscosmos a avut, in total, sapte clienti pentru astfel de excursii in spatiu.
Din anul 2011, Statele Unite au efectuat ultimul zbor cu o naveta spatiala catre SSI, astfel incat rusii au devenit singurii operatori ai unor astfel de calatorii si nu au mai putut "vinde bilete" decat astronautilor profesionisti.
Anii au trecut si acum turismul spatial a devenit un business ca oricare altul.
Virgin Galactic, compania excentricului miliardar britanic Richard Branson, a inceput sa faca programari pentru zboruri suborbitale pe care le va putea opera incepand din 2023. Pretul unui bilet este de 250.000 de dolari si deja s-au facut 600 de rezervari (printre care Leonardo di Caprio, Lady Gaga, Justin Bieber si Ashton Kutcher).
Jeff Bezos (cel mai bogat om din lume si tipul caruia ii bagati bani in cont cand cumparati de la Amazon) a infiintat si el o companie spatiala, Blue Origin, care are si un departament destinat turismului spatial suborbital.
Pretul unui bilet pentru un astfel de zbor operat de Blue Origin nu a fost comunicat, dar va fi tot de ordinul sutelor de mii de dolari.
Elon Musk (tipul de la Tesla), care a relansat, in colaborare cu NASA, programul spatial american, pregateste, prin compania SpaceX, pe care o detine, un pachet turistic si mai atractiv – isi propune sa-si plimbe clientii la cca 800 de kilometri de Pamant, adica la o altitudine de doua ori mai mare decat cea la care graviteaza Statia Spatiala Internationala.
Primul astfel de zbor, care va avea loc in 2023, a fost deja arvunit de miliardarul si colectionarul de arta japonez Yusaku Maezawa.
Musk mai intentioneaza si sa construiasca un hotel spatial, pe care sa-l ataseze la SSI. Pentru un pret care nu a fost comunicat, doritorii vor putea petrece o saptamana in acest hotel, incepand din anul 2024.
Acolo sus, in spatiu, coronavirusul devine doar o amintire. Singurul dezavantaj al turismului spatial este faptul ca fumatul si consumul de bauturi alcoolice sunt cu desavarsire interzise pe durata sejurului.
Sursa foto: pexels.com