Noi localitati si zone din Romania devin statiuni de interes national si local
noi zone turisticeturism localturism romaniazone turistice romania
La initiativa Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea pentru aprobarea atestarii unor localitati sau parti din localitati, ca statiuni turistice de interes national, respectiv local si pentru modificarea anexei nr. 1 si anexei nr. 5 la Hotararea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice.
In urma verificarii indeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale, localitatile Tasnad (judetul Satu Mare), Lacu Sarat (judetul Braila), cat si Zona Turistica Centrul Istoric - Coridorul Crisul Repede (Municipiul Oradea, judetul Bihor) si Zona Turistica Borlova - Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, judetul Caras-Severin) au fost atestate ca statiuni turistice de interes national.
Totodata, avand in vedere potentialul turistic si resursele naturale si antropice, localitatile Tautii Magheraus (judetul Maramures), Vama (judetul Satu Mare), Ocnele Mari (judetul Valcea), Pestisani (judetul Gorj), Jucu (judetul Cluj) au fost atestate ca statiuni turistice de interes local.
Pe termen lung si mediu, atestarea localitatilor de mai sus ca statiuni turistice de interes national, respectiv local, va crea un impact socio-economic pozitiv.
Acestea vor putea fi promovate cu noul statut si, astfel, vor avea sanse mai mari in atragerea de finantari nerambursabile.
Spre exemplu, investitorii ar putea accesa finantari structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice, fapt ce va contribui la cresterea numarului turistilor de pe piata interna si externa.
De asemenea, avand in vedere efectul multiplicator al turismului in sectoarele economice conexe, precum transporturile, constructiile, agricultura, artizanatul si comertul cu amanuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului in localitatile atestate statiuni turistice vor genera efecte benefice pentru dezvoltarea economica si cresterea calitatii vietii a rezidentilor acestor zone.
Totodata, pentru a sprijini dezvoltarea localitatilor care au potential turistic ridicat si dispun de resurse turistice, dar sunt situate in zone montane cu relief neuniform sau cuprind arii protejate in care nu se poate interveni, au fost completate criteriile de atestare a statiunilor turistice prevazute in Anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 852/2008, in sensul permiterii sistemelor individuale de colectare si epurare, care asigura acelasi nivel de protectie ca si sistemele centralizate de canalizare si epurare.
Pana acum, in Romania sunt atestate 51 de statiuni turistice de interes national si 77 de interes local.