In vacante, romanii vor mic dejun si wi-fi pe paine
vacante romanituristi romanipretentii romani
Cand planuiesc o vacanta, mai bine de jumatate dintre romani opteaza pentru cazarea la hotel. Conform studiului international despre calatorii initiat de momondo in 2018, calatorii romani aleg mai degraba hotelul ca optiune de cazare decat o camera, un apartament sau o casa inchiriata pentru cateva zile de concediu.
Dincolo de o destinatie care sa le incante toate simturile, mai multi romani sunt atenti la optiunile de cazare pe care le au la dispozitie, prioritizand ofertele de la hoteluri pentru vacanta lor. Conform studiului international despre calatorii realizat de momondo, 53% dintre respondenti, in special de cei cu varsta de peste 23 de ani, prefera sa stea la hotel pe durata concediului.
O alta varianta atractiva pentru calatorii romani este inchirierea unei camere, a unui apartament sau a unei case pentru vacanta.
29% dintre acestia au in vederea aceasta optiune de cazare in calatoriile pe care le fac in acest an, mai ales tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 22 de ani.
Doar 8% dintre romani prefera sa stea la un prieten sau la un membru al familiei pe durata concediului. Aceeasi tendinta este intalnita in randul calatorilor din celelalte tari la nivel global si, in medie, 55% aleg sa stea la hotel.
Micul dejun si Wi Fi-ul gratuit sunt esentiale
Cand aleg hotelul ca optiune de cazare pentru vacanta, romanii se orienteaza, in principal, in baza a trei criterii, pe care le considera esentiale.
Cele mai importante sunt includerea micului dejun (66%) in pret, wi-fi gratuit (60%) si, bineinteles, locatie aproape de plaja (57%), cautate in proportii asemanatoare si de catre calatorii la nivel global.
Pentru tinerii calatori cu varste intre 18 si 22 de ani, accesul la wi-fi este primul criteriu (70%), cand rezerva o camera la hotel, in timp ce, pentru cei cu varste intre 56 si 65 de ani conectarea la internet gratuit este a treia optiune pe care o au in vedere.
Potrivit studiului, femeile sunt mai atente daca exista uscator de par in baie, in timp ce barbatii se uita mai degraba daca exista un mini-bar in camera si conditii pentru activitati sportive.
Cand au fost intrebati care este cel mai important aspect, cand aleg un hotel pentru vacanta, 62% dintre respondentii romani au ales confortul, mai important in special pentru femei.
Totodata, proximitatea fata de obiectivele pe care doresc sa le viziteze (56%) si de linistea din camera (54%) sunt alte doua aspecte care conteaza in proportii asemanatoare atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Intr-o proportie usor mai mica, insa, totusi, importanta, se numara faptul ca oferta de hotel este una ieftina (47%) si ca serviciile puse la dispozitie sunt de calitate (45%).
Servicii acoperite cu un buget de cel mult 41 de euro pe noapte
Pentru toate aceste conditii de cazare la hotel, majoritatea romanilor (69%) nu sunt dispusi sa faca economii atunci cand calatoresc, prefera mai degraba sa cheltuiasca mai putin pe cumparaturile la destinatie (43%), asa cum au declarat in studiu atunci cand au fost intrebati de aspectele din calatoria lor pentru care prefera sa economiseasca.
Cand vine vorba de costurile de cazare, aproape jumatate (45%) dintre romani platesc in mod obisnuit intre 17 si 41 de euro pe noapte.
Dintre acestia, cei mai multi au varsta cuprinsa intre 23 si 55 de ani. Mai putin de un sfert (22%) dintre calatorii romani aloca un buget mai mare, de pana la 58 de euro pe noapte, in principal cei intre 56 si 65 de ani.
Costuri mai mari pentru cazarea la hotelul, de pana la 81 de euro pe noapte, sunt dispusi sa plateasca 11% dintre romani, cei mai multi avand varsta cuprinsa intre 36 si 55 de ani.
Studiul a fost realizat online, in 2018, la initiativa momondo in randul utilizatorilor din Romania si din alte 25 de tari la nivel mondial, cu acces la internet.
Cercetarea despre obiceiurile de calatorie ale romanilor are la baza raspunsuri venite de la aproximativ 1000 de respondenti din intreaga tara, femei si barbati, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani. Respondentii au putut alege mai multe variante de raspuns la intrebarile adresate.