EXCLUSIV. Turismul de compromis in vremea pandemiei - Mare atentie la pachetele de vacanta pe care vi le alegeti!
turismvacante 2020concediuagentii de turismcazare
De la o zi la alta, tot mai multe pensiuni si hoteluri se redeschid, agentiile de turism lanseaza oferte pentru circuite si vacante interne, iar romanii incep deja sa isi organizeze vacantele de anul acesta. Lucrurile par sa revina la normal, insa exista un aspect ce ar putea deveni un fenomen ... si unul foarte periculos: turismul de compromis.
Turismul de compromis, a carui definitie o vom contura in cele ce urmeaza, are toate premisele de dezvoltare in Romania: suntem o tara cu salarii modeste, cu un venit de trai departe de al Vienei, suntem avizi dupa reduceri si promotii si suntem genul de oameni carora nu e dificil sa ne faci o oferta pe care sa nu o putem refuza. De asemenea, din anii anteriori stim ca nu toti proprietarii de localuri de alimentatie publica sau cazari respecta legislatia. Avem surprize nedorite sub forma de mucegai, gandaci si alimente expirate in multe dintre localurile care concureaza doar la pret cu cele din Vestul Europei.
Putin probabil ca pandemia sa schimbe radical comportamentul de consum al oamenilor. Momentan, cert e ca a schimbat doar veniturile, miscorandu-le si a umflat preturile, aproape la orice se comercializeaza pe piata. Deci, nu stiu daca suntem mai intelepti, dar sigur cu o idee mai saraci am devenit.
La aceste aspecte se adauga inca unul: exista o categorie sociala care inca ia in ras pandemia si Covidu'. Oameni care refuza sa respecte regulile de baza ale acestei relaxari: masca, igienizarea mainilor si distantarea fizica. Unii dintre ei pot fi proprietari de localuri, altii pot fi clienti ai hotelurilor si teraselor, pe care vin si oameni care fac ceea ce trebuie si respecta regulile. Cu sau fara teorii ale conspiratiilor cu Bill Gates, Soros si extraterestri, oamenii se spala pe maini, dar pot fi serviti la masa cu mancarea preparata de o bucatareasa conspirationista, careia i se pare cam dubioasa recomandarea asta insistena cu sapunul. ''Poate contine el vreun cip''.
Un lucru e cert, Romania are preturi la vacante ce concureaza poate pe nedrept uneori, cu cele din afara. Alteori, poate justificat. Problema e ca toate masurile de siguranta sanitara si distantarea fizica impusa localurilor publice vor genera costuri. Localurile sunt un business si pe buna dreptate, construite ca sa aduca profit. Deci costurile se vor reflecta inevitabil in scumpiri.
Pe aceste fundamente s-ar putea naste turismul de compromis, a carui definitie v-o promisesem mai sus. Acest turism de compromis s-ar putea desfasura cam asa: sa apara oferte de vacanta din partea localurilor care nu implementeaza asa cum ar trebui masurile de siguranta si automat isi permit sa tina costurile sub control. In cazul in care vor fi supuse unor controale, vor fi probabil sanctiunati. Subliniez: ''in cazul in care''. Pana sa se intample asta, fara indoiala s-ar gasi doritori. Fie din categoria celor care nu cred in pericol si, deci, nu sunt interesati de masurile luate de unitatile de cazare sau de restaurante, fie merg pe principiul ''mie nu mi se poate intampla, vad eu ce oi face, nu o chiar asa de rau''.
Ceea ce ar putea rezulta din acest turism de compromis nici nu are rost sa mai mentionam. Am incredere in deductia dvs. logica!
Mare atentie la vacanta pe care o alegeti si la standardele pe care le aveti! Desigur, pot exista oferte bune si din partea unor companii serioase, dar ca sa va convingeti ca nu va puneti sanatatea in pericol, verificati temeinic inainte de ajunge la destinatie!
Citeste si:
PSD-ALDE si Pro Romania pregatesc o coalitie de centru-stanga pentru alegerile de anul acesta