Transalpina, una dintre cele mai spectaculoase sosele din tara noastra si totodata cea mai inalta sosea din Romania, va fi redeschisa traficului rutier incepand de astazi, 16 iunie. Vestea este una cat se poate de buna pentru romanii care isi doresc sa isi petreaca vacantele in aceasta zona a tarii, mai ales in conditiile in care autoritatile anuntasera initial ca drumul va fi redeschis abia la inceputul lunii viitoare. Stratul de zapada atingea in urma cu numai cateva saptamani chiar si patru metri in anumite zone, misiunea celor de la Drumuri Nationale nefiind deloc una usoara.
Drumul National 67C este cea mai inalta sosea din tara noastra, punctul cel mai inalt fiind situat in Pasul Urdele, la 2.145 de metri altitudine. In conditiile in care vorbim despre un drum montan, acesta este inchid pe perioada iernii, atunci cand devine impracticabil din cauza caderilor masive de zapada. Autoritatile au finalizat insa acum verificarea tehnica a soselei, ceea ce inseamna ca Transalpina poate fi redeschisa traficului rutier. De asemenea, autoritatile anunta ca au fost montate si elementele de siguranta, circulatia soferilor putandu-se face acum in conditii de maxima siguranta.
Transalpina nu este inca atat de populara precum este Transfagarasanul, insa in ultimii ani un numar din ce in ce mai mare de turisti aleg sa o descopere. Transalpina a fost reconstruita si inaugurata in anul 1938 de Regele Carol al II-lea, motiv pentru care in ziua de astazi i se mai spune si “Drumul Regelui”. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la sud la nord si trece prin nu mai putin de patru judete: Valcea, Gorj, Sibiu si Alba. Soseaua este cu adevarat spectaculoasa, varfurile muntoase de peste 2.000 de metri altitudine pe care le traverseaza contribuind din plin la acest lucru.
Desi se poate spune ca este un obiectiv turistic in sine, Transalpina te poate duce catre cateva obiective extrem de interesante. Cheile Oltetului au numai 1.5 kilometri lungime, insa sunt cu adevarat spectaculoase. Tot in aceasta zona se poate vizita si Pestera Polovragi, ale carei galerii subterane ating 9.000 de metri lungime. Langa pestera se afla si Manastirea Polovragi, un lacas de cult cu o vechime de peste cinci sute de ani. Nu in ultimul rand, nu putem sa nu amintim despre Cabana Transalpina Ranca, amplasata in masivul Parang, la 1.756 de metri altitudine. Vederea panoramica de la cabana este spectaculoasa, putand fi vazuti Muntii Parang, Muntii Retezat si Muntii Capatanii.
La mijlocul lunii mai au inceput lucrarile de deszapezire si pe Transfagarasan, fara doar si poate cea mai spectaculoasa si cea mai cunoscuta sosea din tara noastra. In anii precedenti, Transfagarasanul s-a redeschis circulatiei rutiere in jurul datei de 1 iulie. Autoritatile nu au anuntat inca o data exacta pentru redeschiderea din acest an, un anunt precis urmand sa fie comunicat atunci cand lucrarile vor fi finalizate.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!