Cand te pregatesti pentru o calatorie in strainatate, cel mai eficient este sa iti faci o lista cu toate lucrurile pe care trebuie sa le rezolvi. Asigura-te ca ai confirmat datele pentru cazare, daca totul este in regula cu biletele pentru transport, daca pasaportul mai este valabil, deoarece va dura de la cateva zile la doua saptamani pana ce vei obtine unul nou. In unele tari, este chiar necesar ca pasaportul sa mai fie valabil minimum sase luni dupa revenirea acasa. De asemenea, verifica daca ai nevoie de viza, pentru ca unele tari o cer, in functie de scopul si durata calatoriei. Pentru informatii de acest tip si altele legate de calatorii poti consulta site-ul Ministerului Afacerilor Externe, unde vei gasi detalii pentru fiecare tara. Nu in ultimul rand, va trebui sa rezolvi problemele legate de transportul in orasul de destinatie, eventual sa inchiriezi o masina sau sa verifici orarul autobuzelor ori trenurilor. Pastreaza-ti toate informatiile salvate in telefonul mobil, ca sa le ai mereu la indemana.
Dupa ce ti-ai pus documentele in ordine, un alt aspect la fel de important este sanatatea ta. Verifica daca ai nevoie de anumite vaccinuri si ia in considerare ca unele necesita rapel, deci trebuie programate cu mai mult timp inainte. In plus, unele vaccinuri pot avea efecte secundare o anumita perioada. Nu ar fi recomandat sa pleci la drum daca ai facut febra de la un vaccin. Un kit de prim ajutor pentru calatorie, cu minimum de medicamente care pot trata afectiuni minore, este de asemenea recomandat. Asigura-te ca ai facut un test rapid antigen, daca este necesar la aeroport. Este, totodata, recomandata incheierea unei asigurari medicale de calatorie. Vei sta linistit si te vei putea astfel concentra doar asupra misiunii tale. Iar, in cazul in care calatoresti intr-o tara mai indepartata, ia in considerare faptul ca vei suferi de efectele decalajului orar. Fa-ti timp sa te relaxezi si chiar sa dormi inainte de a merge la intalnirile de afaceri.
Inainte de a-ti face bagajul, decide ce fel de valiza este mai bine sa iei cu tine. Pentru a economisi timp la aeroport si pentru a evita riscul pierderii, poti lua cu tine doar un bagaj de mana, mai ales daca este vorba despre o calatorie scurta. Bagajul trebuie sa contina toate documentele importante pentru a-ti indeplini misiunea, precum si obiectele de valoare, cum ar fi laptopul sau tableta, precum si incarcatoarele pentru dispozitivele pe care le folosesti. Verifica starea vremii, astfel incat sa iei cu tine hainele potrivite. De asemenea, pregateste-ti tinutele in functie de evenimentele la care va trebui sa participi.
Inainte de a merge intr-o tara straina, nu strica sa te informezi putin despre obiceiuri si cultura.
Este recomandat sa iei fotocopii ale documentelor, pe care sa le pastrezi intr-un loc sigur, precum si macar doua carduri bancare pe care sa nu le pastrezi impreuna. In cazul in care le pierzi, vei avea rezerve.
Daca iei cu tine un laptop, este mai bine ca acesta sa nu contina informatii personale, in caz de furt, pierderea datelor fiind limitata.
Nu uita sa salvezi documentele de serviciu pe diferite suporturi de memorie, pentru a avea si aici o rezerva in cazul unor situatii neprevazute.
Astfel, cu putina organizare, calatoria ta de afaceri poate fi un succes, atat pentru tine, cat si pentru compania pe care o reprezinti.
Sursa foto: Unsplash
Ultimele NOUTATI
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere