Cei mai puternici oameni de afaceri din turism cer Guvernului schimbari radicale
turismdestinatii turisticevacantaconcediusalariuue
Intr-o conferinta de presa tinua joi, cei mai influenti oameni de afaceri din domeniul turistic au prezentat o lista de solicitari adresata Guvernului Romaniei.
La conferinta de presa au luat parte Dragos Petrescu, care controleaza grupul de restaurante City Grill si conduce organizatia patronilor de restaurante HORA, Nicolae Demetriade, seful Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Razvan Pirjol, lider al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania si Mohammad Murad, proprietar al lantului de hoteluri Phoenicia si presedinte al Federatiei Patronatelor din Turism.
Acestia si-au exprimat nemultumirea referitor la actuala legislatie care reglementeaza piata fortei de munca din Romania. Oamenii de afaceri sunt nemultumiti de faptul ca statul nu recunoaste dimplomele specialistilor adusi din afara Uniunii Europene, dar si de faptul ca exista limite anuale de lucratori straini care pot fi adusi in economia nationala din afara UE.
Referitor la toate aceste probleme, dar si altele, oamenii de afaceri au alcatuit o lista de revendicari clare, adresata Guvernului.
Iata ce solicitari au acestia:
1. Cresterea sau eliminarea contingentelor de muncitori extracomunitari
In prezent, Guvernul impune limite anuale de lucratori straini care pot fi adusi in economia nationala din afara UE. In anul 2018, contingentul de extracomunitari este de 7.000 de persoane.
Patronii de restaurante si hoteluri cer acum fie cresterea acestui contingent, fie chiar eliminarea sa pentru a permite aducerea de extracomunitari fara limite.
2. Reducerea taxarii bacsisului
In prezent, bacsisurile acordate de clienti ospatarilor cu cardul bancar sunt taxate cu impozit si TVA, pentru ca intra in contabilitatea firmei. Patronii de restaurante cer ca bacsisurile sa fie impozitate doar cu impozitul pe venit de 10%.
3. Promovarea destinatiilor turistice din Romania
Recent, Ministerul Turismului a elaborat un proiect de ordonanta prin care vrea sa infiinteze Organizatii de Management al Destinatiilor (OMD), pentru promovarea destinatiilor turistice ale Romaniei.
Actul normativ nu a fost insa adoptat pana in prezent, iar patronii din turism cer urgentarea deciziei.
4. Statul sa permita plata stranilor extra-comunitari cu salariul minim pe economie
Legisatia in vigoare ii obliga pe patronii din Romania sa-i plateasca pe angajatii straini adusi din afara Uniunii Europene cu cel putin salariul mediu pe economie, care este in jur de 2.500 de lei pe luna, net.
Patronii cer sa li se permita sa angajeze extracomunitari si pe salariul minim pe economie, de 1.162 de lei net.
"Vi se pare normal un spalator de vase care vine din Etiopia sau din orice alta tara sa aiba un salariu de 500 de euro minimum si un roman langa el cu acelasi post sa aiba 350 de euro pe luna? Asta e o mare problema", a spus Mohammad Murad, sugerand faptul ca prin aceasta masura salariatii romani sunt discriminati in raport cu cei straini.
Citeste si: Fiecare internship transformat in angajare aduce firmelor 1.000 Euro de la stat
Sursa foto: pexeles.com