Ce masuri de protectie sanitara trebuie sa ia patronii pentru clientii teraselor si plajelor, incepand cu 1 iunie 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce masuri de protectie sanitara trebuie sa ia patronii pentru clientii teraselor si plajelor, incepand cu 1 iunie 2020
Ce masuri de protectie sanitara trebuie sa ia patronii pentru clientii teraselor si plajelor, incepand cu 1 iunie 2020
de Vlad Strunescu la 31 Mai. 2020
Urmareste-ne pe Google News
terase 1 iunieplaje 1 iunieprotectie turisti teraseprotectie turisti plaje

Ministerul Economiei, care are in grija si domeniul turismului, a anuntat ca, incepand cu 1 iunie 2020, sunt permise activitatile de preparare, servire si consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special amenajate din exteriorul cladirilor unitatilor de alimentatie publica (terase) si, totodata, sunt permise activitatile de operare a plajelor turistice.

Aceste prevederi sunt cuprinse in Ordinul comun nr. 1.809 din 29 mai 2020 emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri alaturi de Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si, respectiv, Ordinul comun al Ministerului Economiei, Energieiv si Mediului de Afaceri nr. 1.810 din 29 mai 2020, emis impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Citeste si: Cum isi imagineaza romanii vacanta in pandemie. Siguranta bate preturile mici
 
Prin cele doua acte normative, au fost stabilite masurile specifice de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2, intr-o prima faza a repornirii activitatilor din domeniul turismului. 
 
Astfel, masurile sunt obligatorii pentru toti operatorii economici din sectorul alimentatiei publice si, respectiv, pentru toti operatorii economici sau, dupa caz, administratorii care desfasoara activitati de operare a plajelor turistice.
 
In egala masura, toti clientii teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul romanesc au obligatia de a le respecta.
 

Principalele masuri specifice de protectie a clientilor in spatiul special amenajet din exteriorul unitatii de alimentatie publica (terase):

- La intrare, se va face un triaj observational, iar accesul clientilor cu simptome vizibile de infectie respiratorie va fi interzis;
 
- Operatorii economici din sectorul alimentatiei publice se vor asigura ca, la intrare si la grupurile sanitare, exista dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectarii mainilor clientilor, precum si informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
 
- Se recomanda stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienti in interiorul terasei, astfel incat sa se minimizeze contactele intre clienti (exemplu: inspre si dinspre toaleta);
 
- Se va interzice transferul meniurilor, solnitelor, olivierelor si al altor obiecte, de pe o masa pe alta. Acestea vor fi dezinfectate dupa plecarea clientilor de la o masa si, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unica folosinta;
 
- Se asigura ca, la servirea mesei, personalul va purta masca si manusi, iar manusile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregatirea mesei;
 
- Se interzice consumul de produse in picioare, pentru a minimiza circulatia clientilor in interiorul terasei;
 
- Se stabileste un numar de maxim 4 clienti care pot ocupa o masa, cu conditia respectarii unei distante de 1,5 metri intre persoane, exceptie de la aceasta regula fac membrii aceleiasi familii, care au acelasi domiciliu;
 
- Se asigura respectarea unei distante de minimum 2 metri intre ocupantii meselor alaturate;
 
- Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioara, astfel incat sa se evite aglomerarile la intrarea in unitate si sa se faciliteze ancheta epidemiologica in cazul aparitiei unui caz de imbolnavire intre clientii localului;
 
- Va exista, totodata, un registru de evidenta a rezervarilor clientilor, astfel incat, in cazul aparitiei un caz de imbolvnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul clientilor unitatii, de alimentatie, sa existe date concrete pe baza carora sa se poata efectua ancheta epidemiologica;
 
- Se asigura ca se efectueaza dezinfectia meselor, dupa fiecare client/grup, cu produse biocide care necesita un timp minim de contact, avizate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide.
 

Principalele masuri de protectie specifice de protectie a turistilor pe plajele de pe litoralul romanesc:

- Operatorii economici sau administratorii, dupa caz, au obligatia de a amplasa la loc vizibil regulamentele de acces si de comportament pe plaja si, totodata, de a asigura masuri pentru respectarea unei distante de 2 metri (stanga/dreapta, fata/spate) intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite;
 
- Administratorii vor asigura accesul pe plaja in limitele de capacitate adoptate, cu mentinerea distantei fizice, descurajarea aglomerarii si limitarea adunarilor mari si vor adopta masuri pentru restrictionarea accesului la plaja daca limitele de capacitate stabilite sunt depasite si distanta fizica nu poate fi mentinuta;
 
- Accesul va fi asigurat prin puncte de intrare clar semnalizate si vor fi stabilite culoare unidirectionale, separate, de intrare si de iesire, cu semnalizarea distantelor corespunzatoare;
 
- Rezervarea utilizarii plajei pe anumite perioade de timp se face prin intermediul unui sistem de rezervare online sau telefonic si/sau adoptarea de ore strategice de functionare sau criterii de inchidere flexibile;
 
- Trebuie sa se mentina o distanta de cel putin 2 metri intre persoane (inclusiv angajati) in orice moment, cu exceptia membrilor aceleiasi familii sau, daca siguranta activitatii de baza necesita o distanta mai scurta (de exemplu, ridicarea echipamentelor grele);
 
- Se amenajeaza zonele de lucru (de exemplu, scaune pentru salvamari, turnuri) astfel incat, cei care presteaza servicii pe plaja sa stea distantati la cel putin 1,5 metri. Atunci cand distantarea nu este posibila, trebuie sa se prevada utilizarea mastilor de protectie sau sa se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas;
 
- Servirea clientilor se va face de catre personalul angajat al plajei concesionate, fara deplasarea clientilor in punctele de servire;
 
- In cazul plajelor neconcesionate, administratia publica locala va raspunde de mentinerea regulilor de distantare fizica si evitarea formarii de aglomerari;
 
- Echipamentul de plaja (de exemplu, scaune, sezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fara ca aceste echipamente sa fie partajate intre persoane care nu sunt membrii de familie cu acelasi domiciliu si, inainte si dupa fiecare utilizare, acestea vor fi curatate si dezinfectate cu produse biocide avizate;
 
- Toaletele de pe plaja trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei: apa, sapun, dezinfectant cu cel putin 60% alcool, prosoape de hartie si cosuri de gunoi fara atingere. Se va asigura curatarea si dezinfectia frecventa a acestora;
 
- Nu sunt premise activitati sportive sau de agreement decat in spatii special amenajate cu acest scop, cu limitarea numarului de persoane care nu apartin aceleasi familii;
 
- Personalul operatorului economic sau al administratorului plajei, dupa caz, va purta masca si se vor asigura dispozitive si produse biocide avizate necesare dezinfectarii mainilor turistilor si informatii cu privire la modul de utilizare.

Citeste si: Bulele turistice - viitorul turismului european in era post-COVID-19?
 
Daca situatia epidemiologica o va permite, masurile de siguranta sanitara adoptate prin cele doua acte normative vor fi evaluate si, in perspectiva repornirii graduale a activitatilor din domeniul turismului, respectiv pentru  a doua faza prevazuta pe data de 15 iunie, vor fi avute in vedere si alte relaxari ale restrictiilor.

Foto: pexels.com
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x