Cat de mult te costa, de fapt, o vacanta pe litoralul romanesc: cati bani trebuie sa ai la tine, cand pleci de acasa
turismlitoralul romanescconcediuvacantalitoral
Nu de putine ori auzim in jurul nostru afirmatii conform carora preturile de la noi de pe litoral sunt chiar mai piperate decat in destinatii cu "staif" din strainatate, insa chiar asa sa fie?
Desigur ca, atunci cand vorbim despre concepte de tipul "scump" sau "ieftin", oamenii sunt foarte subiectivi, pentru ca ne raportam diferit la preturi, in functie de propriile valori sau putere financiara.
Tocmai de aceea, poate ca singura modalitate prin care ne putem face o idee personala in raport cu accesibilitatea preturilor de la noi de la mare, este sa analizam cifrele. Iar cifrele cele mai exacte le luam de la expertii din domeniu. De exemplu, platforma de rezervari hoteliere Travelminit.ro ne spune ca pretul pentru o camera dubla/noapte este, in medie, de 284 de lei, in crestere cu 15% fata de 2020.
Te-ar putea interesa si: Cati bani trebuie sa ai, ca sa fii considerat un om bogat
In timp ce cazarile nu s-au scumpit foaarte mult, altfel stau lucrurile cand vine vorba despre preturile la anumite servicii sau mancare
"Bineinteles, preturile difera in functie de destinatia aleasa (cazarile de pe litoral sunt, in momentul de fata, cele mai cautate, iar preturile cresc in functie de cerere), de unitatea de cazare si facilitatile oferite, dar si de multi alti factori. Din fericire, incarcarea cardurilor de vacanta cu suma de 1.450 de lei incepand cu luna mai, o masura anuntata de Guvernul Romaniei inca de la finalul anului trecut, a contribuit la cresterea numarului de sejururi de vara. De altfel, acordarea acestor stimulente financiare, care mai reduc din costul total al unei vacante, a convins mai multi turisti sa exploreze Romania, o decizie care va avea un impact pozitiv pe termen lung.
Daca in ceea ce priveste cazarile, scumpirile nu sunt foarte mari, tarifele pentru mancare si diferite servicii se simt in buzunarul turistului. De exemplu, pentru o portie de cartofi prajiti, turistii vor plati aproximativ 8-10 lei, in timp ce o portie de hamsii este aproximativ 25 de lei. In general, scumpirile la mancare au crescut cu aproximativ 10-15%, dar inca sunt optiuni accesibile pe tot litoralul, in special la autoserviri.
Cat despre accesul la plaja si preturile sezlongurilor, discutia este una complexa. Preturile pornesc de la 25 de lei/sezlong/zi in statiunile din sudul litoralului si in Constanta si pot ajunge pana la 50-100 de lei/sezlong/zi in Mamaia. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca turistii trebuie sa aloce un buget considerabil pentru locurile de parcare, in caz ca vin cu masina, avand in vedere ca nu toate hotelurile, vilele si pensiunile pun la dispozitie aceasta facilitate", explica sursa citata.
Foto: pixabay