Cand vor primi romanii pasaportul de vaccinare si ce trebuie sa stie despre acest document
certificat verde digitalpasaport vaccinarestscertificat digital vaccinare
Incepand cu 1 iulie 2021, romanii vor primi certificatul verde digital, sau "pasaportul Covid", asa cum este cunoscut documentul lansat de UE cu scopul de a facilita calatoriile in interiorul blocului comunitar.
Pana acum, peste un milion de cetateni europeni au primit
certificatul verde digital. Documentul este eliberat deja de noua state europene:
Grecia, Polonia, Croatia, Bulgaria, Spania, Lituania, Republica Ceha, Danemarca si Germania.
Romania va lansa, insa, documentul pentru cetatenii sai, la data stabilita de Uniunea Europeana ca fiind momentul de lansare al documentului la nivelul intregului bloc comunitar.
Prin urmare, de la 1 iulie, romanii care s-au vaccinat, care au un test PCR negativ sau care s-au vindecat in urma unui episod de infectare cu noul tip de coronavirus, vor beneficia de eliberarea unui astfel de document, al carui scop este de a facilita calatoriile in Europa si, posibil, in alte destinatii ale lumii.
Romanii care vor dori sa obtina certificatul verde digital, vor accesa un portal, spune seful STS
Potrivit directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Ionel-Sorin Balan, pana la 1 iulie, Romania se va pune la punct cu tehnologia necesara eliberarii certificatului: "Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care doreste descarcarea unui certificat va furniza cateva date, aceste date vor fi verificate in sistemele informatice pe care le avem la dispozitie. Dupa aplicarea cererii, persoana care incearca sa intre in posesia unui asemenea certificat va primi, in contul personal inregistrat pe platforma informatica, acest certificat".
Atat oficialii de la Bruxelles, cat si inalti demnitari romani, au transmis in mai multe randuri ca acest document nu reprezinta un criteriu de discriminare. Calatoriile nu vor fi conditionate de acest certificat, insa vor fi facilitate, pentru ca beneficiarii acestui document nu vor mai trebui sa se supuna masurilor de izolare, testare, carantinare, in tarile europene unde vor alege sa calatoareasca.
Cum va functiona certificatul?
-
Atunci cand se verifica certificatul, se scaneaza codul QR si se verifica semnatura.
-
Fiecare organism emitent (spital, centru de testare, autoritate sanitara etc.) are propria sa cheie de semnatura digitala. Toate acestea sunt stocate intr-o baza de date securizata din fiecare tara.
-
Comisia Europeana a creat un portal pe care se va putea verifica autenticitatea tuturor semnaturilor inscrise pe aceste certificate, peste tot in UE. Datele cu caracter personal ale detinatorului certificatului nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnatura digitala. De asemenea, Comisia Europeana a ajutat statele membre sa dezvolte programe informatice si aplicatii nationale pentru a emite, stoca si verifica certificatele si le-a sprijinit in demersurile necesare inscrierii pe portal.
Cetatenii care nu sunt inca vaccinati vor putea calatori in alta tara din UE?
Da.
Certificatul digital privind COVID ar trebui sa faciliteze libera circulatie in interiorul UE, dar nu va fi o conditie obligatorie pentru libera circulatie, care este un drept fundamental in UE.
Certificatul digital al UE privind COVID va face, de asemenea, dovada rezultatului unui test COVID, care este adesea necesar in temeiul restrictiilor aplicabile in materie de sanatate publica.
Certificatul le ofera statelor membre o oportunitate de a adapta restrictiile aplicate din motive de sanatate publica.
Recomandarea aplicabila in prezent in materie de coordonare a restrictiilor privind libera circulatie in UE va fi, de asemenea, modificata pana la jumatatea lunii iunie, pentru a tine cont de perioada de vacanta.
Care sunt datele incluse in certificat? Datele sunt in siguranta?
Certificatul digital al UE privind COVID contine informatii esentiale necesare, cum ar fi numele, data nasterii, data emiterii, informatii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare si un identificator unic.
Aceste date raman in certificat si nu sunt stocate sau pastrate atunci cand un certificat este verificat in alt stat membru.
Certificatele vor include doar un set limitat de informatii necesare. Aceste informatii nu pot fi retinute de tarile vizitate. In scopul efectuarii verificarilor necesare, se controleaza numai valabilitatea si autenticitatea certificatului, verificandu-se de catre cine a fost emis si semnat.
Toate datele referitoare la starea de sanatate raman in custodia statului membru care a emis certificatul digital al UE privind COVID.