Calutul de mare, marea dilema economica a Litoralului
Chiar daca autoritatile de la Bucuresti nu au facut absolut nimic in acest sens, Litoralul "geme" pur si simplu de lume intr-un sezon estival care se anunta unul mai mult decat profitabil. Cel putin pentru vecinii Bulgari…
Pentru ca, in timp ce la noi hotelierii si comerciantii sunt asediati zi si noapte de veritabilele trupe de asalt ale nenumaratelor structuri de control care-si fac veacul vara la mare, la doar cativa kilometri distanta, odata trecuta Vama Veche, situatia se schimba radical. Si astfel se face ca, in acest an, pestele care se vinde pe tot Litoralul romanesc, si vorbim aici de cantitati absolut impresionante, este cumparat de la bulgari. Repet, in situatia in care vara, la mare, cel mai bine vandut produs este pestele.
Numai ca, in fiecare dimineata, inainte de rasaritul soarelui, sute de dubite inmatriculate, bineinteles, tot in Bulgaria trec frontiera pentru a aduce peste, proaspat sau congelat, pentru restaurantele si terasele de pe Litoralul romanesc. Inclusiv hamsii si midii, cele mai cautate produse de catre turisti, cel putin in ultimii ani. Numai ca, in Romania, “fermele de midii” au fost interzise, cel putin in zona cea mai propice a acestei activitati. Practic este vorba despre niste pari de lemn care se infig in largul marii, legati intre ei cu plase pe care cresc scoicile.
Dar la noi pretextul pentru care nu s-a permis aceasta activitate a fost protejarea simpaticului calut de mare. In schimb, la bulgari, la doar cativa kilometri distanta, este plin de astfel de ”ferme”, ale caror produse sunt vandute imediat in Romania.
Asa ca noi avem caluti de mare, iar ei midii. Insa situatia este si cu atat mai greu de inteles cu cat, in Rezervatia Marina 2 Mai- Vama Veche, bulgarii vin la braconat …caluti de mare. Pentru ca, dupa cum se plang chiar reprezentantii Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina “Grigore Antipa”, la noi nimeni nu da niciodata vreo amenda. Fiindca membrii Garzii de Mediu ajung la sesizarile cercetatorilor, in medie, la cateva ore dupa ce bulgarii deja au plecat.
Normal ca se pune intrebarea ce fac bulgarii cu calutii de mare pe care-i pescuiesc din arealul unde s-a incercat demararea proiectelor cu atat de profitabilele “ferme de scoici”. Ei bine, calutii de mare uscati sunt vanduti cu cateva sute de euro kilogramul in China, pe post de afrodisiac. Si uite cum, in timp ce bulgarii scot profit din orice, noi nici macar rezervatia naturala nu o putem proteja, daca tot nu s-a gasit o solutie si pentru “fermele de scoici” care aduc venituri frumoase localnicilor.