Bucurestiul va avea primul simulator complet de zbor pentru Boeing 737 NG din Europa de Est
simulator boeingboeing taromscoala superioara aviatieboeing 737
Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, indicatorii tehnico - economici pentru construirea unui centru de instruire pentru piloti, echipat cu un simulator complet de zbor FFS (Full Flight Simulator) Boeing 737 NG.
Realizarea acestei investitii de catre Scoala Superioara de Aviatie Civila, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, va crea infrastructura necesara pentru prima facilitate din Romania dotata cu simulatoare de zbor complete tip FFS destinata formarii si pregatirii pilotilor.
Potrivit Ministerului Transporturilor, acesta va fi si primul simulator complet de zbor pentru Boeing 737 NG din Europa de Est. Conform legislatiei in vigoare, pilotii trebuie sa faca pregatire pe un astfel de simulator de zbor complet ca sa zboare pe aparate Multi-Crew.
In prezent acestia se pregatesc si isi mentin antrenamentul in afara tarii, cu costuri substantiale pentru companiile aeriene care opereaza in Romania.
Avand in vedere costurile ridicate ale investitiei, nicio entitate din tara nu pune la dispozitia pilotilor o astfel de tehnologie. Scoala Superioara de Aviatie Civila (SSAvC) organizeaza cursuri si programe de pregatire, instruire si perfecţionare, teoretice si practice, de zbor pentru tot personalul aeronautic.
Simulatoarele de zbor aflate acum in dotarea SSAvC sunt doar de tip static, pregatirea pe acestea fiind doar una dintre etapele pe care pilotii trebuie sa le parcurga in cadrul programelor de pregatire initiala.
Noul simulator va da posibilitatea tinerilor piloti sa se specializeze pe un tip avion, respectiv Boeing 737 NG, foarte raspandit la nivel mondial. Totodata, va permite pilotilor cu experienta sa-si faca in Romania pregatirea recurenta necesara mentinerii licentei.
Valoarea investitiei se ridica la 63 de milioane de lei, iar, pentru acest proiect, sunt luate in calcul mai multe surse de finantare.
Beneficiile realizarii acestui centru de pregatire sunt:
- dezvoltarea activitatii de baza a SSAvC si facilitarea organizarii de cursuri de formare la cele mai inalte standarde internationale;
- generarea de venituri suplimentare pentru SSAvC;
- asezarea Romaniei pe piata internationala a furnizorilor de servicii de pregatire pentru personalul aeronautic;
- costuri cu pregatirea pilotilor mai scazute pentru transportatori aerieni cu baza de operare in Romania;
- crearea de locuri de munca
Pe termen lung, existenta unui asemenea centru de pregatire in Romania va aduce si beneficii de ordin social.
Tot mai multi tineri vor putea practica aceasta meserie, si, totodata, va fi sustinuta cresterea industriei aeronautice romanesti, in contextul cresterii industriei aviatice mondiale.