Angajatii din HoReCa, fortati de pandemie sa-si schimbe jobul: realitatea din domeniu e dura pentru mii de romani
situatie horecaforta de munca horecapromovare turism
Pandemia a muscat cel mai adanc din activitatea firmelor care administrau hoteluri, restaurante, cafenele si activitati de catering. Aproape niciun alt domeniu nu a fost atat de mult influentat de regimul volatil al restrictiilor. In acelasi timp, cel putin in tara noastra, HoReCa a si fost ajutata de stat.
Cu toate acestea,
patronii din domeniu isi revin foarte greu si considera ca prejudiciul cel mai mare inregistrat de turismul romanesc este ca a pierdut peste 30% din forta de munca.
Faptul a fost semnalat de Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), care a declarat ca, in cele din urma, turismul va trebui sa mizeze pe forta de munca din afara.
In 2020, au fost consemnate 14,4 milioane de innoptari, fata de aproximativ 30 de milioane in 2019, deci o scadere de peste 50%. In 2021, numarul de innoptari in structurile de primire turistica a fost de 20 de milioane.
In ciuda revenirii fata de 2020, forta de munca din industria hoteliera a fost fortata sa migreze spre retail, IT, constructii
"Sa pierzi 30% din forta de munca in circa 18 luni e un prejudiciu enorm pe care foarte greu il vom compensa, mai ales in conditiile in care din partea statului nu exista nicio reactie si, atunci, trebuie sa reactionam noi prin campanii de atragere a lor, marind salariile in masura in care business-urile se dovedesc suficient de sustenabile", a declarat Ile, in cadrul dezbaterii cu tema "Economia romaneasca: retrospectiva si proiectii pentru 2022", organizata de Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii.
O alta problema a turismului este ca Romania nu s-a mai promovat deloc pe plan extern ca destinatie turistica.
"Reactia noastra ca stat a fost Este pandemie, lumea nu circula si oprim prezenta noastra pe tot ce inseamna promovare externa. Doi ani de zile Romania nu a contat. In loc sa profitam ca a existat o criza care ne-a dus pe toti la un nivel mai jos al turismului si ne dadea o sansa de a face un start mai bun, n-am facut-o si, din pacate, aceste decalaje s-au adancit. Statul roman nu are inca nicio strategie pe ce inseamna turism sau promovare", a aratat Ile.
Romanii cheltuiesc mai multi bani in strainatate decat scot din buzunare strainii la noi
Conform reprezentantului FIHR, in 2022, tara noastra si patronii din turism va trebui sa se concentreze pe reducerea deficitului extrem de mare produs de turism balantei comerciale a Romaniei.
Altfel spus, banii cheltuiti de romani in strainatate sunt mult mai multi decat banii pe care ii cheltuiesc turistii straini in Romania.
"Trebuie sa stimulam incomingul si sa le oferim romanilor alternative intr-un spirit concurential si sa nu mizam ca nu au ce face si trebuie sa mearga pe litoralul romanesc intr-o traditie de atatia ani si intr-o componenta emotionala.