Premierul Florin Citu a confirmat la mijlocul acestei saptamani ca Guvernul nu va mai acorda vouchere de vacanta in acest an angajatilor din sistemul public, vestea nefiind primita prea bine de patronatele din turism. In apararea sa, premierul liberal a precizat ca aceasta decizie a fost luata dupa ce s-a ajuns la concluzia ca vouchere emise in 2019 si 2020 nefolosite inca pana la acest moment insumeaza nu mai putin de 2.4 miliarde de lei. Astfel, Florin Citu a anuntat ca voucherele de vacanta care ar fi trebuit emise in mod normal in acest an vor fi emise abia anul viitor.
Decizia anuntata acum de Florin Citu surprinde si in contextul in care Guvernul condus acum de liberal a hotarat la finalul anului trecut continuarea acestui program prin care ar fi urmat sa se ofere vouchere de vacanta si in anul 2021. Totodata, la acea vreme, guvernul liberal lua decizia de a prelungi pana la data de 31 decembrie 2021 valabilitatea voucherelor de vacanta emise atat in 2019, cat si in 2020. Aceasta decizie a fost luata tocmai in contextul in care un numar semnificativ de vouchere nu au putut fi folosite in contextul masurilor de restrictie impuse pe parcursul anului 2020.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, aceasta decizie nu este privita deloc cu ochi buni de patronatele din turism, primele reactii din partea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism venind de indata. Reprezentantii ANAT sustin ca voucherele de vacanta asigura in mare parte supravietuirea si dezvoltarea turismului, eliminarea acestora urmand sa puna probleme multor afaceri din aceasta industrie. Totodata, ANAT sustine ca prin eliminarea acestor vouchere de vacanta Guvernul a dovedit ca “turismul este a cincea roata la caruta”.
Prin intermediul unui comunicat de presa emis miercuri, reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism s-au aratat extrem de intrigati de aceasta decizie a Guvernului de a elimina acordarea voucherele de vacanta in 2021. ANAT incearca sa dea si exemple in acest sens, atragand atentia asupra faptului ca tari cu traditie turistica, precum Elvetia sau Franta, acorda asemenea tichete de vacanta de zeci de ani. De asemenea, cei de la ANAT dau ca exemplu si autoritatile din Cehia, care au anuntat ca doresc implementarea unui astfel de program pentru revigorarea turismului intern si refacerea fortei de munca.
Reprezentantii ANAT le mai cer celor din Guvern si mai multa predictibilitate, acuzandu-i de neseriozitate dupa ce la finalul anului trecut luau decizia prin Ordonanta de Urgenta nr. 226 de a continua acordarea voucherelor de vacanta. In aceste conditii, patronatele din turism sustin ca o buna parte a mediului privat din Romania si-a facut planuri si proiectii in acest sens, totul fiind dat peste cap insa acum.
Mai mult decat atat, ANAT contrazice Guvernul in problema voucherelor de vacanta din 2019 si 2020 ramase nefolosite inca pana la aceasta ora. Conform datelor publicate de ANAT, in 2019 si in primele zece luni ale anului 2020 au fost emise tichete de vacanta in valoare totala de 2.77 miliarde de lei. Potrivit cifrelor publice, in aceeasi perioada au fost decontate tichete in valoare de 2.15 miliarde de lei. In aceste conditii, reprezentantii ANAT sustin ca in piata nu mai sunt atat de multe vouchere de vacanta, peste 77% dintre cele emise fiind deja utilizate.
ANAT mai vorbeste in comunicatul sau si despre problema fiscalizarii turismului, amintind ca aproximativ 3.000 de structuri de cazare au fost autorizate datorita acestor vouchere de vacanta. Prin eliminarea tichetelor de vacanta, ANAT atrage atentia ca exista riscul ca multe structuri de cazare sa se reintoarca la “turismul la negru”.
Ultimele NOUTATI
Sfatul unui consultant financiar: cand luati un credit, puneti raul inainte. Veti putea sustine rata peste 15 ani daca va imbolnaviti?
Ce isi doresc angajatii romani de la cariera, dupa 45 de ani. Date surprizatoare de pe piata muncii
Harta antreprenoriatului romanesc: cum s-au dezvoltat firmele noastre in ultimii 15 ani?
Partenerii nostri
Desfiintarea unor locuri de munca. Procedura si documentatie, explicate de specialisti
Cadouri in bani sau tichete CADOU cu ocazia Craciunului - PROCEDURA
Facilitati fiscale reglementate de O.U.G. nr. 107/2024 (anulare accesorii si debite principale)
Untold SRL, amendata cu 15.000 EURO pentru nerespectarea GDPR: ce au descoperit autoritatile
Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere
Top 15 greseli in Telemunca pentru care angajatorii pot fi amendati: studii de caz