Amenzi mai mari pentru agentiile de turism
amenzi turismlegislatie turismprotectie turisti
Mai multe masuri in domeniul turismului, menite sa contribuie la protectia turistilor si la intarirea disciplinei de comercializare a pachetelor de servicii turistice, au fost luate miercuri, printr-o Ordonanta de Guvern.
Agentiile de turism care isi desfasoara activitea pe teritoriul national, care comercializeaza catre consumatori persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora, au obligatia sa asigure furnizarea serviciilor turistice sau rambursarea tuturor platilor efectuate de catre sau pe seama turistilor, in masura in care respectivele servicii contractate nu sunt furnizate ca urmare a faptului ca agentia de turism se afla in dificultate financiara, definita potrivit legii.
Daca, in contractul privind comercializarea pachetului de servicii turistice este inclus transportul de pasageri, agentia de turism asigura si garantii pentru repatrierea turistilor.
Sistemele de garantare a raspunderii agentiilor de turism pentru furnizarea serviciilor turistice catre consumator sunt reprezentate de scrisori de garantie bancara, polite de asigurare sau alte instrumente de garantare legal constituite, care pot functiona distinct sau asociat.
Garantia este efectiva si acopera costurile, inclusiv costurile estimate ale repatrierii. Suma asigurata si modalitatea de organizare si functionare a sistemelor de garantare se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Turismului si Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In prezent, legislatia obliga agentiile de turism touroperatoare sa incheie asigurari in caz de insolventa pentru o suma asigurata de cel mult 50.000 de dolari, respectiv pentru 10.000 de dolari pentru agentiile de turism de tip detailiste.
Prin Ordonanta, se actualizeaza si masurile contraventionale aplicate in cazul incalcarii legii de catre agentiile de turism.
Astfel, se majoreaza cuantumul amenzii de la 5 pana la 10 puncte-amenda (un punct amenda reprezinta contravaloarea unui salariu brut pe tara garantat in plata), fata de nivelul actual cuprins intre 400 si 1.000 de lei.
In acelasi timp, actul normativ creeaza cadrul legal pentru a da posibilitatea oricarei agentii de turism sa comercializeze pachete de servicii turistice sau componente ale acestora catre consumatorul final, fie in calitate de organizator, fie in calitate de intermediar al unei agentii de turism organizatoare.
Astfel, se elimina incertitudinea turistului ca serviciile oferite de catre agentia de turism parte contractanta exced cadrului legal de reglementare.
Totodata, se ofera posibilitatea oricarui operator economic care detine o agentie de turism (actualmente de tip detailista) sa ofere servicii de calitate si competitive clientilor sai, fara a apela la serviciile oferite de catre o alta agentie de turism care, in prezent, este touroperatoare.