Biroul viitorului poate avea o cabina pentru siesta
siesta la locul de muncabeneficiile somnuluicalmspacehaworth
Despre virtutile siestei la locul de munca se vorbeste tot mai mult in ultima vreme, fara malitie. Cercetari serioase au evidentiat faptul ca o pauza de somn de 15-20 de minute in timpul programului de lucru imbunatateste memoria si randamentul angajaţilor. Acest pui de somn, numit si "siesta navigatorului" a inspirat-o pe artista franceza Marie-Virginie Berbet sa creeze designul pentru CalmSpace, "un microspatiu de power-nap" (expresie care poate fi tradusa prin siesta energizanta) pentru companii.
70 de pulsatii pe minut este frecventa cardiaca a unui organism uman in repaus. Imaginati-va ascultandu-va inima cum intra usor-usor in acest ritm si cum va simtiti fata mangaiata de lumina rosiatica a soarelui pe cale sa apuna. Aceasta scena se petrece chiar in realitate, nu pe o plaja din Copacabana, ci in birourile unui call center din Lyon. Intr-o cabina de siesta.
Dezvoltata de producatorul de mobilier de birou Haworth, cabina "CalmSpace" va permite sporirea sensibila a productivitatii salariatilor in intreprindere. O capsula dezvoltata impreuna cu experti in somnologie, in scopul "reincarcarii bateriilor" angajatilor.
Un pui de somn sporeste productivitatea
Intre orele 11 si 16, angajatii sufera in mod natural o scadere a vigilentei care le afecteaza productivitatea. Pentru a le imbunatati randamentul, nimic nu-I mai bun decat o siesta. In Canada, Japonia si Statele Unite, somnul scurt in intreprindere a devenit chiar un sport national.
Angajatii pot alege sa se alungeasca in CalmSpace, care ii izoleaza de zgomot si de luminozitatea exterioara, apoi pot opta pentru secvente de 10, 15 sau 20 de minute de siesta. Mediul de sunet si lumina al cabinei "ajuta la deconexiune si la adormire apoi, in final de secventa, conduce angajatul spre trezire", prin luminile albastre care blocheaza secretia de melatonina, hormonul somnului, explica Marie-Virginie Berbet pe site-ul sau Internet.