Piata imobiliara astazi: putini romani se mai incumeta sa cumpere apartamente
piata imobiliaraimobiliarereal estate
Scumpirile din ultima perioada, instabilitatea si in general traiul mai dificil din ultimele luni i-au determinat pe romanii nostri sa-si regandeasca prioritatile in viata. Investitiile in imobiliare par a fi ajuns pe un plan secund.
Cele mai recente analize de piata indica faptul ca exista o scadere pronuntata a cererii. Romanii nostri "cantaresc" mult mai atent decizia de a cumpara sau nu un apartament.
Pe fondul scumpirii dobanzilor, accesarea unui credit e o adevarata aventura, pe care multi romani nu mai sunt dispusi sa si-o asume. De altfel, sa-ti achizitionezi un apartament cu banii jos e o realizare pe care nu multi oameni si-o permit, dat fiind nivelul salarial din Romania. Cine are, totusi, bani pentru un
apartament, prefera sa achite fara sa apeleze la banci - aceasta e cea mai noua tendinta pe piata imobiliara, dar, in general tranzactiile sunt mai putine!
Asa se face ca, in general, vara aceasta a scazut numarul romanilor care au cumparat apartamente.
Datele de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) analizate de
Economica.net arata ca "daca in vara anului trecut s-a inregistrat un varf, cu aproape 49.000 de unitati individuale tranzactionate, in cele trei luni de vara din acest an s-au tranzactionat mai putine locuinte: nu cu mult peste 42.000 de unitati individuale".
"Doar 42.154 de tranzactii unitati individuale au fost inregistrate in lunile iunie, iulie si august anul acesta. Spre comparatie, in aceeasi perioada a anului trecut au fost tranzactionate aproape 49.000 de locuinte,cu un varf de aproape 18.000 de unitati doar in luna august 2021".
Totusi, mai noteaza sursa citata "per total, la nivelul celor opt luni, in 2022 s-au tranzactionat 114.157 de locuinte, cu circa 450 de locuinte mai multe fata de 2021", dar ramane de vazut evolutia pietei in urmatoarele luni, dar fiind faptul ca situatia economica in general pare sa se deterioreze de la luna la alta, iar dobanzile urmeaza sa creasca si-n perioada urmatoare, in conditiile in care bancile centrale comerciale vor continua lupta cu inflatia, prin majorarea dobanzilor.
Prin urmare, sunt mari sanse ca diferentele dintre 2022 si 2021, per ansamblu, sa se accentueze pana la finele anului.
Cine mai cumpara totusi apartamente, evita bancile
De altfel, o analiza realizata de Colliers a ajuns insa la concluzia ca incepand cu primavara acestui an, numarul tranzactiilor cu apartamente si case a inceput sa scada.
Motivele din spatele acestei scaderi pot fi mai multe, incepand de la costurile mai mari cu energia si scumpirea materialelor de constructii si a carburantilor si pana la explozia ratelor din cauza ROBOR si cresterea inflatiei.
"Numarul tranzactiilor de apartamente si case a inceput sa scada incepand cu primavara acestui an, pe fondul costurilor mari cu energia, scumpirii materialelor de constructii si a combustibililor, la care se adauga si cresterea costurilor asociate creditelor ipotecare.
Concret, viteza de crestere a stocului de credite pentru locuinte a scazut simtitor in trimestrul al doilea, astfel ca dinamica anualizata a stocului de credite imobiliare se afla in crestere cu 10% la final de iulie, dupa ce la final de 2021 era de aproape 13%", arata expertii Colliers.
In Bucuresti, proprietarii s-au indatorat la banci pentru 50% dintre apartamentele tranzactionate in primele sase luni ale acestui an. La nivelul intregului an 2021, 60% dintre apartamente au fost cumparate cu credit, ceea ce inseamna ca in prezent nu doar ca sunt mai putine tranzactii care depind de finantare bancara, ci si ca o parte din cerere a devenit nebancabila si nu-si mai permite costul imprumutului pentru a cumpara locuinta dorita, subliniaza consultantii Colliers.
In restul tarii, 44% dintre tranzactii s-au facut cu credit in prima jumatate de an, procent in usoara scadere fata de nivelul de 45% inregistrat in tot anul 2021. Clujul este in top in ceea ce priveste scaderea numarului celor care contracteaza credite pentru a cumpara locuinte, 48% dintre tranzactiile imobiliare fiind incheiate cu bani imprumutati in prima jumatate a anului, fata de 53% anul trecut, urmat de Timisoara, cu 48% dintre imobile cumparate cu credit, fata de de 50% anul trecut.
Foto: freepik.com