Pensii TAIATE pentru acesti romani. Guvernul: incepem sa ne intelegem
supraimpozitare pensiipensii taiatepensionari
Vin vremuri nu prea bune pentru unii dintre seniorii nostri. Acestia se vor trezi, in curand, cu pensiile taiate. Este vorba, concret, despre pensiile speciale, pensiile unde se castiga peste nivelul de castig din perioada de activitate pe piata muncii.
Acestor romani, statul le-a pus "gand rau". Urmeaza sa se aplice o supraimpozitare pe pensiile foarte mari.
Anuntul vine de la presedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar a fost confirmat anterior si de alti lideri din Executiv, iar toate aceste opinii le vom prezenta in cele ce urmeaza:
Presedintele PSD spune ca masura supraimpozitarii pensiilor "babane" este la nivel de discutie in coalitie, dar cele trei partide aflate de la guvernare incep sa ajunga la o intelegere pe aceasta tema, semn ca nu mai e mult pana masura se va aplica:
"A ramas discutia in continuare in coalitie si sunt ferm convins ca pana la urma vom veni cu o solutie graduala. Incepem sa ne punem de acord. Si ieri am avut o discutie cu primul ministru, pe mai multe aspecte, repet, nu avem mereu neaparat intalniri de coalitie anuntate (...).
Cred ca singura solutie corecta este impozitarea acestor pensii speciale, mai mult a pensiilor speciale. Cand iesi din activitate ai pensie mai mari decat cand veniturile de cand erai in activitate. Stiu si eu, stiti si dumneavoastra ca aceasta impozitare progresiva nu poate fi implementata incepand de la anul, dar eu continui sa sutin impozitarea progresiva si cred ca este singura solutie pentru Romania in acest moment", a spus, de curand, liderul social-democratilor.
Peste ce prag se aplica supraimpozitarea?
Din moment ce interaga masura se afla inca in dezbateri, in spatele usilor inchise de la Palatul Victoria, n-au aparut cifre concrete. S-ar disucta insa, conform surselor din interior, despre supraimpozitarea pensiilor ce depasesc salariul presedintelui tarii. Prin urmare, ar fi vorba de aproximativ tot ce depaseste pragul de 14.000 de lei net!
Tot surse mai spun ca pensiile militarilor ar urma sa fie scutite de aceasta masura!
"Am vazut un articol recent ca ar fi obligatie in PNRR (sa fie incluse si pensiile militare in reforma pensiilor, n.r.). Pensiile militarilor sunt pensii de serviciu, ocupoationale, nu pensii speciale”, a declarat joi, ministrul de Interne, Lucian Bode.
"Am avut discutii in coalitie despre impozitarea pensiilor speciale. Coalitia are in analiza luarea unei astfel de decizii. Cand ministrii Muncii, Finantelor, vor pune pe masa coalitiei date concrete. CCR a zis ca impzoitare peste 50% e o confiscare. Avem discutii cat ar trebui sa fie aceasta impozitare", a mai spus el.
Se pare ca nici PNL nu se opune supraimpozitarii pensiilor speciale, doar ca liberaii vor formule clare si care sa nu se mai bata cap in cap cu ceea ce spune Curtea Constitutionala, mai vorbesc sursele din interior!
Cine primeste pensie speciala. Cat de mari sunt pensiile speciale: peste 35.000 de lei lunar pentru un fost lucrator in MAI, MApN sau SRI
Romania plateste, in acest moment, circa 150.000 de pensii militare, pentru fosti angajati ai diverselor structuri precum MAI, MApN si SRI. La nivelul de 35.160 de lei pe luna se ridica, in 2020, cea mai mare pensie militara din tara!
In schimb, avem 9.680 de pensii de serviciu, platite pentru:
-
judecatori si procurori, 4.452. Pensia medie = 20.159 de lei, din care 18.894 lei cota suportata din bugetul de stat.
-
corpul diplomatic si consular, 794: pensia medie = 5.727 de lei, din care 3.004 de lei suportati de la bugetul de stat.
-
functionari publici parlamentari, 750: pensia medie este de 4.846 de lei (2.571 de lei de la bugetul de stat).
-
personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila, 1.397: pensia medie se ridica la 11.308 de lei, din care 7.502 lei suportati din bugetul de stat.
-
Curtea de Conturi are 573 de cazuri de plata a pensiilor speciale. Media este de 8.374 de lei, din care 3.761 de lei cota suportata din bugetul de stat.
-
personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor, 1.724: pensia medie este de 4.881 de lei, din care 2.681 de lei suportati din bugetul de stat.
Avem si indemnizatii "speciale" pentru alesii neamului din Parlament. 800 de politicieni primesc in medie 6.000 de lei!
Pensiile speciale in cazul celor din Parlament se calculeaza ca procent, 40, 60 sau 80% din indemnizatia medie din ultimele 12 luni, in functie de numarul de mandate complete.
"Ea se acorda la implinirea varstei standard de pensionare, fiind conditionata doar de contributia timp de minim 11 ani la fondul general de pensii. Pentru 827 de fosti parlamentari, statul cheltuia lunar in jur de 4,75 milioane lei, ceea ce inseamna o pensie medie de 5.700 de lei. Aceste pensii variau intre 2.131 lei pe luna (mandat scurt in prima legislatura - 28 de luni) si 14.827 lei (3 mandate)", scrie
newsweek.