Momente controversate in istoria Jocurilor Olimpice. Rio de Janeiro 2016: jaful armat care, de fapt, n-a avut loc (IV)
Pe 14 august 2016, o stire socanta facea inconjurul lumii: 4 inotatori americani, participanti la Olimpiada de la Rio de Janeiro, fusesera atacati si jefuiti pe cand se intorceau dimineata de la o petrecere. Indivizi inarmati le fluturasera pe sub ochi insigne false de politisti, ii fortasera sa iasa din taxiul cu care mergeau, le pusesera pistolul la tampla si le cerusera banii pe care ii aveau asupra lor. Evident, autoritatile braziliene au intervenit imediat, dornice sa rezolve exemplar acest caz care afecta imaginea tarii-gazda. Doar ca ancheta desfasurata a aratat cu totul altceva.
Povestea celor 4 inotatori era pur si simplu o inventie. Intr-adevar, avusese loc un incident, dar de cu totul alta natura. Nici vorba de jaf si de pistoale puse la tampla.
Conform raportului politiei, in dimineata respectiva cei 4 se intorceau cu un taxi de la o petrecere, beti, si la un moment dat s-au oprit la o benzinarie, pentru necesitati fiziologice. Acolo au fost insa deranjati de faptul ca nu toate cabinele toaletei erau functionale si, in consecinta, s-au razbunat in stilul bine-cunoscut al oamenilor beti – au inceput sa vandalizeze locul.
Au spart o oglinda, un dispenser de sapun si usa pe care era agatat semnul “Please Do Not Enter”, dupa care au urinat in afara toaletei in semn de protest. Apoi, la interventia paznicilor benzinariei, s-au calmat, mai ales ca paznicii erau inarmati (Brazilia nu e o tara prea sigura, acolo nu merge sa te aperi cu legitimatii si bastoane de cauciuc). Iar la solicitarea acestora de a acoperi costul pagubelor, au oferit 100 de reali si o bancnota de 20 $, in total echivalentul a 50 $.
Si probabil lucrurile s-ar fi oprit aici daca unul dintre inotatori, Ryan Lochte, n-ar fi dat ulterior un interviu televiziunii americane NBC in care a povestit cum au fost ei jefuiti de atacatori inarmati, care i-au amenintat cu pistoalele si le-au luat banii din portofele.
Stirea aceasta, evident, a devenit instantaneu principalul subiect al presei interne si internationale si autoritatile braziliene au demarat imediat investigatiile, care au stabilit cum s-au petrecut in realitate lucrurile.
Reactia lui Lochte? Niste scuze penibile, specifice omului prins cu mata-n sac. A evitat sa spuna cu subiect si predicat ca a mintit si ca intreaga poveste servita televiziunii NBC a fost o fabulatie. El a recunoscut ca a “exagerat”, si-a cerut scuze ca nu a fost mai atent (???) la modul cum a descris evenimentele si a spus ca regreta faptul ca incidentul a indepartat atentia publicului de la performantele atletilor care isi implinesc visul de a participa la Olimpiada.
Autoritatile braziliene n-au fost insa prea impresionate de aceasta gargara. Ele l-au acuzat pe Lochte de “raportare falsa a unei infractiuni”, fapta pedepsita in Brazilia cu inchisoare de la 1 la 6 luni sau cu amenda. Doar ca Lochte apucase deja sa se intoarca in SUA si, se stie, americanii nu-si extradeaza concetatenii.
Totusi, per ansamblu, el n-a scapat deloc ieftin: a fost suspendat pentru 4 luni de Comitetul Olimpic SUA si, mult mai important, principalii sai sponsori, printre care Speedo si Ralph Lauren, au renuntat la colaborarea cu el, pentru ca niciunul nu voia sa fie asociat cu un “mincinos”, cum era zugravit in mass media. Se estimeaza ca Lochte a pierdut astfel 5-10 milioane $.
Cat despre ceilalti inotatori, unul dintre ei a platit o amenda de 10.800 $, bani care au fost directionati catre o organizatie de binefacere, iar ceilalti doi doar au dat declaratii politiei, in calitate de martori.
Scandalul s-a stins complet in iulie 2017, cand Curtea de Justitie din Brazilia a retras acuzatiile impotriva lui Lochte, considerand ca fapta sa nu indeplineste conditiile pentru a fi incadrata la “raportarea falsa a unei infractiuni”.
Intamplarea a intrat insa in istorie – a capatat numele de Lochtegate – si, ca orice scandal celebru, a adus notorietate locului in care s-a petrecut: benzinaria Shell unde a avut loc incidentul a devenit o destinatie turistica, fiind inclusa in circuitul cu atractii legate de Olimpiada.
Sursa foto: bbc