Momente controversate in istoria Jocurilor Olimpice. Londra 1908: cursa de 400 m alergare la care castigatorul s-a stiut dinainte (VI)
E posibil sa iei startul la o cursa de alergare si sa stii sigur-sigur, fara nici cel mai mic dubiu, ca vei iesi pe primul loc? Da, e posibil, daca… esti singurul concurent! S-a intamplat la Olimpiada de la Londra din 1908, cand, in urma unui concurs bizar de imprejurari, atletul britanic Wyndham Halswelle s-a trezit in situatia ca la linia de start a finalei la 400 m sa fie doar el.
De fapt, finala cursei de 400 m alergare a avut loc de doua ori la acea Olimpiada.
Prima data in conditii normale, cu 4 concurenti: britanicul Wyndham Halswelle si 3 americani – John Carpenter, William Robbins si John Taylor. Doar ca acea prima cursa a avut o desfasurare incorecta si lipsita de fair-play, din punctul de vedere al organizatorilor.
Astfel, profitand de faptul ca pe vremea aceea la cursa de 400 m nu se alerga pe culoare si ca atletii erau ingramaditi unii intr-altii, doi dintre americani (Robbins si Carpenter) l-au obstructionat pe Halswelle, l-au impins in exteriorul pistei si s-au folosit de coate pentru a-l impiedica pe acesta sa-i depaseasca.
Asemenea manevre nu erau interzise in SUA, ele erau privite ca parte a strategiei folosite de alergatori pentru a gestiona cursa, dar in Marea Britanie ele nu erau acceptate. Si, intrucat Olimpiada se desfasura la Londra, arbitrii au aplicat regulamentul local.
In consecinta, Carpenter, castigatorul cursei, a fost descalificat si s-a decis repetarea finalei, doua zile mai tarziu.
Doar ca ceilalti doi americani, Robbins si Taylor, au decis sa nu participe, in semn de protest fata de decizia arbitrilor si, ca urmare, la linia de start s-a aflat doar Halswelle. Acesta a alergat de unul singur, fara sa se intrebuinteze prea serios, desigur, si a castigat medalia de aur, cu un timp de 50,2 secunde, dupa ce in calificari obtinuse 48,4 secunde, un nou record olimpic.
A fost prima si singura data in istoria Jocurilor Olimpice cand s-a inregistrat o asemenea situatie (numita walkover).
Si pentru ca ea sa nu se mai repete, in 1912, la urmatoarea Olimpiada (desfasurata la Stockholm) s-a introdus alergarea pe culoare si tot in acel an a fost infiintata IAAF (International Amateur Athletic Federation) care a stabilit reguli unice pentru toate competitiile internationale de atletism.
Sursa foto: www.teamgb.com