Jocurile Olimpice de vara de la Tokyo sunt programate sa inceapa in aproximativ patru luni, insa organizatorii competitiei nu stiu inca daca accesul spectatorilor straini va fi permis sau nu. Zvonurile din ultimele zile indica faptul ca o decizie in acest sens a fost deja luata, urmand ca in perioada urmatoare sa se anunte ca spectatorii straini nu vor putea participa la editia din acest an a Jocurilor Olimpice. Presedintele Comitetului de Organizare al JO de la Tokyo, Seiko Hashimoto, neaga insa toate aceste zvonuri, sustinand ca o decizie finala va fi luata in urmatoarele doua saptamani, inainte de stafeta tortei olimpice.
Jocurile Olimpice de Vara de la Tokyo, amanate in 2020 pentru acest an, ar urma sa inceapa in data de 23 iulie, ceremonia de inchidere fiind programata in data de 8 august. Apoi, intre 24 august si 5 septembrie, tot in Tokyo ar urma sa fie organizate Jocurile Paralimpice. In mod normal, peste un milion de spectatori straini ar fi fost asteptati in Japonia pentru a urmari competitiile sportive de la fata locului.
Situatia epidemiologica la nivel global se inrautateste pe zi ce trece in ciuda campaniilor de vaccinare in plina desfasurare, multe state din toate colturile lumii impunand noi restrictii in incercarea de a opri cel de-al treilea val al epidemiei. Lucrurile nu stau prea bine nici in Japonia, acolo unde este inregistrata o noua crestere a transmisiei comunitare a noului coronavirus. Capitala Tokyo este din nou sub stare de urgenta incepand cu luna ianuarie a acestui an. Desi ar fi trebuit ridicata in luna februarie, starea de urgenta a ramas instituita pana in ziua de astazi, deplasarile localnicilor fiind reduse la minimum.
In aceste conditii, japonezii de rand nu numai ca nu vor sa auda de accesul liber al spectatorilor straini in Japonia in vederea participarii la Jocurile Olimpice, insa nu mai sunt interesati nici macar de competitie in sine. Potrivit unui sondaj realizat de agentia de presa Kyodo News, peste 47% dintre japonezii chestionati si-au exprimat dorinta ca Jocurile Olimpice de Vara si Jocurile Paralimpice sa fie amanate din nou. De asemenea, 35% dintre cei care au raspuns intrebarilor jurnalistilor niponi au cerut chiar anularea celor doua evenimente. Astfel, numai 14.5% dintre localnici isi doresc ca Jocurile Olimpice sa fie organizate conform planificarii.
Decizia de a permite sau nu accesul spectatorilor straini la Jocurile Olimpice din aceasta vara este extrem de importanta si din punct de vedere financiar pentru Japonia. In cazul in care vor alege sa interzica accesul spectatorilor straini la competitie, japonezii vor opta practic pentru raul cel mai mic. Chiar si asa insa, vestea ar fi oarecum buna pentru organizatori, in trecut luandu-se in calcul chiar si varianta excluderii spectatorilor locali.
In cazul in care s-ar decide ca Jocurile Olimpice sa se desfasoare cu tribunele goale, economia Japoniei ar urma sa inregistreze pierderi de peste 22 de miliarde de dolari. Daca in cele din urma se va renunta la spectatorii straini, se estimeaza ca pierderea financiara a Japoniei ar fi ceva mai mica, de pana la 13 miliarde de dolari.
Indiferent de scenariu, organizarea Jocurilor Olimpice este sinonima cu un dezastru financiar pentru Japonia. Atunci cand si-au depus candidatura pentru organizarea JO din 2020, oficialii japonezi au estimat costuri totale de 7.3 miliarde de dolari. Intre timp, bugetul alocat organizarii competitiei a ajuns la un nivel de 15.4 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca aceasta editie a JO devine cea mai scumpa din intreaga istorie a competitiei.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!