Incep concedierile: pe angajati ii paste somajul, avem peste 400.000 de romani fara loc de munca, numarul lor va creste
somajsomerifara loc de munca
"Se anunta vremuri grele pentru unii angajati, in conditiile in care companiile isi reevalueaza strategiile de dezvoltare si incearca sa faca fata cresterii costurilor si scaderii marjelor, precum si perspectivelor unei recesiuni", avertizeaza analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
"Inflatia a schimbat deja comportamentul consumatorilor si afecteaza cererea. In eforturile companiilor de a-si reduce costurile, de obicei, forta de munca este cea care este taiata prima", mai atrage atentia acesta.
Expertul subliniaza, de asemenea, faptul ca in tara noastra asistam la o crestere usoara a ratei somajului. Practic, din ce in ce mai multi romani fara loc de munca, in poate cea mai grava criza a ultimelor decenii.
"In Romania, rata somajului a crescut usor la 5,2% in septembrie 2022, de la nivelul minim de aproape 2 ani, de 5,1% in luna precedenta. Numarul de someri a crescut cu 10.200 fata de luna precedenta, ajungand la 432.700", noteaza expertul eToro.
"Investitorii individuali incep si ei sa resimta presiunea"
"Investitorii individuali incep si ei sa resimta presiunea, deoarece pietele au fost afectate de cresterea ratelor dobanzilor, in timp ce multi ar putea inregistra scaderi ale veniturilor de la locurile lor de munca obisnuite. Cu toate acestea, in cel mai recent sondaj eToro Retail Investors Beat, 59% dintre investitorii romani s-au aratat increzatori in ceea ce priveste situatia locului de munca. Totusi 60% nu se simt foarte increzatori in ceea ce priveste dinamica veniturilor si a nivelul lor de trai, iar 78% vad negativ evolutia economiei romanesti. Rezultate similare am vazut si in SUA, unde 75% dintre investitori sunt increzatori in situatia lor profesionala.
In octombrie, rata somajului in SUA a crescut cu 0,2%, ajungand la 3,7%, in crestere fata de minimul ultimelor 29 de luni din septembrie, de 3,5%, si usor peste asteptarile pietei, de 3,6%. Numarul total al locurilor de munca din sectorul non-agricol a crescut cu 261.000, fiind create locuri de munca in domeniul sanatatii, al serviciilor profesionale si tehnice si al industriei prelucratoare", mai precizeaza acesta.
Te-ar putea interesa si: Compania gigant care vine sa rupa in doua piata muncii din Romania: face angajari masive printre romani, oferte de locuri de munca in prag de iarna
Apar si concedieri in masa. Cazul Twitter - elocvent
De asemenea, mai grav este ca "incep sa apara si unele concedieri in masa"! "Achizitionarea Twitter de catre Elon Musk a dus la reducerea a aproape 3700 de posturi. Musk a mentionat intr-un tweet, ca nu a avut de ales in conditiile in care compania sa pierde 4 milioane de dolari pe zi. Exista informatii potrivit carora Meta Platforms pregateste si ea concedieri pentru a contracara performanta slaba a Facebook si Instagram, combinata cu cresterea costurilor de dezvoltare pentru Metaverse si pentru hardware-ul asociat, cum ar fi ochelarii Quest VR. Alte stiri mentioneaza viitoare disponibilizari in cadrul bancii Wells Fargo din cauza scaderii puternice a cererii de credite ipotecare generata de cresterea ratelor dobanzilor".
In continuare, expertul eToro citeaza un raport recent al firmei globale de consultanta in materie de plasament Challenger, Gray & Christmas, Inc. care arata ca reducerile de personal sunt in crestere.
"Angajatorii cu sediul in SUA au anuntat 33.843 de reduceri de locuri de munca in octombrie, o crestere de 13% fata de cifrele din septembrie si cu 48% mai mult decat cifrele din aceeasi luna a anului trecut. Sectorul tehnologic conduce clasamentul reducerilor, urmat de cel al serviciilor si cel al depozitelor de marfuri. In luna octombrie, principalul motiv pentru desfiintarea locurilor de munca este inchiderea afacerii, urmata de restructurare si reducerea costurilor. Pe de alta parte, tot in octombrie, angajatorii au anuntat planuri de angajare a 237.380 de persoane, dupa un total slab in septembrie, cel mai mic din 2011 incoace, ceea ce semnaleaza faptul ca piata fortei de munca este inca puternica.
Economia americana incetineste pe masura ce cresterea vanzarilor decelereaza si marjele de profit se contracta, potrivit unui sondaj al Asociatiei Nationale de Economie a Afacerilor. In ciuda acestui fapt, 63% dintre respondenti au declarat ca salariile au crescut in ultimele trei luni, punand presiune pe costuri.
Potrivit unui studiu PWC, acest lucru determina necesitatea de a utiliza mai multe strategii de reducere a costurilor. Pe langa disponibilizari, companiile incurajeaza pensionarea voluntara, fac reduceri bazate pe performanta, ingheata angajarile si nu inlocuiesc persoanele care pleaca. Pentru a stimula cresterea, 44% dintre directorii chestionati iau in considerare angajari in domenii specifice, 42% planuiesc reduceri de costuri care nu includ reduceri de personal, iar 26% intentioneaza sa reduca numarul de angajati cu norma intreaga. Toate aceste masuri sunt considerate importante, deoarece 81% dintre directorii chestionati sunt de acord ca in urmatoarele 6 luni va avea loc o recesiune in SUA", conchide specialistul.
Foto: pixabay.com/manager.ro