Din culisele competitiilor sportive. Falsificarea varstei gimnastelor
Varsta minima de la care o gimnasta poate participa la un concurs de senioare este, din 1997, de 16 ani. Doar ca performantele maxime in acest sport se obtin mult mai devreme, pe la 13-14 ani. Rezulta astfel o problema pe care federatiile nationale au rezolvat-o in cel mai simplu mod: au inceput sa declare ca sportivele sunt cu cativa ani mai mari decat in realitate.
Au fost multe cazuri (dovedite) de astfel de fraude, cel mai celebru fiind cel al gimnastei Kim Gwang Suk (Coreea de Nord). La inceputul anilor ’90, cand a devenit chiar campioana mondiala la paralele, a fost inscrisa in competitii ca avand varsta de 15 ani (varsta-limita pentru senioare la vremea aceea), desi tocmai isi pierduse dintii de lapte din fata, deci varsta reala trebuie sa fi fost in jur de 10 ani.
In aceasta situatie de “imbatranire” fortata au fost si gimnaste romance - Lavinia Agache, Gina Gogean, Alexandra Marinescu, Daniela Silivas – pe vremea comunismului, cand regimul avea nevoie de medalii la concursurile sportive pentru a capata prestigiu pe plan international. “Unul dintre oficialii Federatiei a venit la mine inainte de a pleca la un concurs, mi-a aratat pasaportul si mi-a spus «Vezi ca incepand de astazi nu mai ai 13 ani, ci 15.»”, povesteste Daniela Silivas. “Nimeni nu m-a intrebat daca sunt de acord cu asta, eram doar un copil.”
Cum spuneam, falsificarea varstei este justificata de faptul ca performantele cele mai bune in gimnastica se obtin la varste mai tinere. Din punct de vedere psihic, o gimnasta foarte tanara manifesta mai putina teama si poate aborda cu mai multa siguranta de sine exercitii cu grad sporit de dificultate (si implicit mai periculoase) care sunt punctate mai bine de arbitri.
Iar din punct de vedere fizic, gimnastele care nu au ajuns inca la pubertate sunt mai usoare si mai flexibile, spre deosebire de cele care au depasit (sa zicem) 16 ani si carora cresterea le-a modificat pozitia centrului de greutate si le-a afectat abilitatile. Dupa o anumita varsta, mai toate exercitiile repetate ani in sir trebuie adaptate noilor parametri fizici si practic reinvatate.
Daniela Silivas: “M-am comportat mult mai bine la 13 ani decat la 17.”
Suporterii restrictiei de varsta spun ca aceasta masura a incurajat gimnastele sa ramana in activitate un timp mai indelungat. In 2005 varsta medie a gimnastelor participante la competitiile internationale era de peste 18 ani, in vreme ce in 1994 era de 16 ani. Iar in 1989, o sportiva de 17 ani era deja considerata la apusul carierei.
Adversarii masurii spun insa ca restrictia aceasta nu face decat sa priveze sportivele tinere de o experienta valoroasa pe care ar putea-o dobandi la competitii majore si, mult mai important, ei atrag atentia ca o limita ridicata de varsta nu face decat sa puna gimnastele in pericol. Cerintele ridicate ale arbitrilor solicita mult mai intens corpul gimnastelor mature, daca se poate spune asa despre fete de 17 ani, si in consecinta acesta sunt expuse unui risc crescut de accidentari.
Sursa foto: www.pexels.com