Cum se triseaza in sport. Baseball (II)
Sunt 3 metode principale de a trisa in baseball: modificari ilegale ale mingii sau batei, folosirea unor substante care sporesc aderenta degetelor si furtul semnelor echipei adverse (explicam mai jos ce inseamna asta). Lasam deoparte dopajul, acesta constituie o problema generala in sport. Cele 3 metode amintite sunt specifice baseball-ului si interesant este ca ele implica nu numai creativitate, ci si efort. Asa cum veti vedea in continuare, nu sunt deloc usor de pus in practica.
Modificari ale mingii
O persoana neavizata e de parere ca, atunci cand arunci o minge de baseball, aceasta se duce in linie dreapta. O persoana care are minime cunostinte de fizica o sa spuna ca de fapt traiectoria ei e curba, influentata de gravitatie.
In realitate insa lucrurile sunt mult mai complicate. Mingea are anumite proprietati aerodinamice care pot fi influentate semnificativ de mai multi factori, gen viteza aruncarii, rotatia imprimata, curentii de aer de la nivelul terenului si, atentie, suprafata mingii.
Astfel, aruncatorul (pitcher) poate inaspri suprafata mingii, frecand-o de o suprafata rugoasa sau, din contra, o poate face mai alunecoasa, aplicand pe ea saliva sau parafina, actiuni care determina mingea sa efectueze tot felul de acrobatii in aer – schimbari bruste de directie sau de altitudine – absolut derutante pentru jucatorul care trebuie s-o loveasca (batter).
Pentru a opera aceste manevre de alterare a suprafetei mingii, jucatorii ascund hartie abraziva sau pile de unghii in centura de la pantaloni ori isi aplica parafina in zona slitului (ultimul loc in care arbitrii ar cauta). Astfel, ceea ce pentru spectatori pare o simpla ajustare a felului in care stau pantalonii poate constitui in realitate o modalitate de a aplica parafina pe degete.
Modificari ale batei
Bata de baseball are anumite dimensiuni si este facuta din lemn solid, ceea ce ii confera o anumita greutate. Jucatorii au descoperit insa de foarte timpuriu ca o bata mai usoara este mult mai manevrabila si permite o reactie mai rapida – un element esential, dat fiind ca mingea vine spre ei cu peste 150 km/h.
In plus, si viteza loviturii creste si mingea poate fi trimisa deci mult mai departe.
Dar cum sa diminuezi greutatea batei fara sa-i modifici aspectul si dimensiunile? Simplu, scobind-o in interior, prin capatul mai gros, cu o masina de gaurit, eliminand rumegusul rezultat si mascand apoi orificiul cu un dop de lemn, bine slefuit si lacuit.
Partea proasta este ca o astfel de bata devine totodata mai putin rezistenta si se poate rupe in timpul loviturii, dezvaluind astfel inselaciunea sub ochii unui intreg stadion. Au patit-o jucatori de top, unii dintre ei incercand sa se scuze spunand ca au luat din greseala din rastel o bata folosita doar la antrenamente.
Utilizarea de substante care sporesc aderenta degetelor
O aderenta sporita a degetelor poate imprima mingii o viteza de rotatie mult mai mare, cu efecte asupra traiectoriei acesteia in aer. Traiectoria oricum este influentata de rotatia mingii – in functie de sensul rotatiei, traiectoria poate fi scurtata sau lungita – iar o viteza de rotatie mai mare accentueaza acest efect.
Pentru sporirea aderentei se foloseste de obicei gudron, o substanta vascoasa, maro inchis, pe care jucatorii si-o aplica pe gat (jucatorii de culoare), unde se poate confunda usor cu transpiratia.
Furtul semnelor
In jocul de baseball, jucatorul aflat la prindere (catcher) ii comunica celui aflat la aruncare (pitcher) ce fel de aruncare sa efectueze, astfel incat prinderea sa devina mai facila. Comunicarea aceasta se realizeza prin semne facute cu degetele, a caror semnificatie nu este cunoscuta de adversari.
Practic, prin aceste semne se stabilesc caracteristicile aruncarii (viteza, directia, forma traiectoriei) si este evident ca, daca adversarul aflat la lovire (batter) le-ar cunoaste, el si-ar putea pregati la randul lui lovitura, pentru o eficienta cat mai buna.
Iata de ce echipele se spioneaza reciproc, pentru a-si „fura” semnele, a le descifra si a le transmite in timp util batter-ului. Practica aceasta este tolerata daca ea se realizeaza strict in teren, in timpul jocului, in sensul ca un coechipier al batter-ului descifreaza un anumit semn si isi atentioneaza prin diverse gesturi colegul. In schimb ea este interzisa daca implica utilizarea a diverse tehnologii, mecanice sau electronice.
In fine, sa mai spunem si ca baseball-ul, ca si fotbalul, gratie popularitatii sale, constituie o mina de aur pentru industria pariurilor sportive. Clientela este extrem de numeroasa, sumele vehiculate sunt imense si de-aceea jucatorii si managerii echipelor nu sunt feriti de tentatii. Baseball-ul se confrunta si el cu problema meciurilor trucate.
Sursa foto: www.pexels.com
Cititi si
Cum se triseaza in sport. Ciclism (I)