Cum sa scapi de teama de a reveni la birou, dupa aproape doi ani petrecuti muncind acasa: sfaturi de la terapeuti renumiti
revenirea in birouritelemuncamunca de acasa
Dupa 18 luni petrecute muncind acasa, numeroase companii incep sa isi cheme din nou angajatii in birouri, cele mai multe dintre ele aplicand un program hibrid, care presupune prezenta fizica, in birouri, 2-3 zile saptamana, iar restul zilelor de acasa. Aceasta revenire, chiar si partiala, la vechiul stil de viata nu e simpla, dar nici imposibila, daca ascultam sfaturile unor experti.
Majoritatea oamenilor au resimtit un soc, la debutul pandemiei, cand s-a decis trecerea in sistem de
telemunca. Cei mai multi dintre acestia au avut nevoie de o perioada de acomodare (diferita de la o persoana la alta) si de-abia in urma acesteia au putut sa se obisnuiasca cu noul sistem.
Sondajele efectuate de-a lungul timpului printre angajatii remote au reliefat faptul ca productivitatea acestora a crescut si ca foarte multi dintre ei au ajuns sa indrageasca acest model de lucru atat de mult, incat nu au de gand sa renunte la el nici dupa ce criza sanitara va trece.
Insa exista si persoane care nu s-au acomodat si care de-abia asteapta revenirea la locul de munca.
Desigur, sfaturile terapeutilor se indreapta catre acele persoane pentru care revenirea fizica la munca presupune teama, incertitudine si nesiguranta. Ce avem de facut, pentru a ne simti bine reluandu-ne o parte din vechea viata?
Iata ce ne recomanda terapeutii:
Pune intrebari si planifica totul din timp
"In absenta unor informatii concrete, [creierul] va completa spatiile libere cu <ce ar fi daca>, a spus Debra Kaplan, renumit terapeut din Tucson, Arizona. "Asta te plaseaza intr-o gandire obsesiva de tip roata de hamster", adauga ea.
Prin urmare, pentru a scapa de grijile, apasarea si nelinistea care te macina referitor la "cum va fi", "ce se va intampla", "ce pot pati", etc., poarta o discutie deschisa si sincera cu managerul tau, expune-i toate temerile si ingrijorarile tale si gasiti impreuna solutii pentru ele.
Daca le pastrezi in mintea ta si iti dedici zilnic energie pentru a le dezbate pe toate partile nu vei reusi sa faci altceva decat sa iti cresti nivelul de stres, anxietate si vei suferi, in cele din urma, de deficit de atentie, oboseala si de scaderea productivitatii la munca.
Pentru a evita aceasta spirala, incarca sa obtii cat mai multe detalii posibil despre planurile companiei tale de revenire la munca, a spus ea. "Simplul act de a obtine raspunsuri, in masura posibilului, ne va calma creierul".
Viziteaza-ti biroul inainte de data marii reveniri
Pentru a evita orice surprize si socuri mari in prima zi de revenire la munca, Lisa Baranik, profesor asistent de management la Universitatea din Albany, recomanda oamenilor sa-si viziteze biroul inainte de data oficiala de intoarcere.
Angajatii pot descoperi ca biroul lor sau cantina se afla intr-un loc nou sau ca tehnologia a fost actualizata. In aceasta perioada pandemica pot aparea si diverse separatoare de spatii, panouri de plexiglas, etc. Toate ar trebui vazute si constientizare, dar mai ales, acceptate de creierul nostru inainte de ziua in care vom incepe practic sa lucram acolo.
Te-ar putea interesa si: Munca la domiciliu iti poate bloca evolutia profesionala. Cum e posibil
Fa-ti planuri despre ziua respectiva: In ce te imbraci? Cum te aranjezi? Astfel, tranzitia va fi mai usoara
In plus, a spus Baranik, gandeste-te din timp la prima zi: fa-ti planuri despre cum te vei imbraca, cum te vei aranja, programul din ziua respectiva. Conform expertului, aceasta pregatire psihologica va face tranzitia sa para mai usoara.
Unele anxietati legate de intoarcerea la munca pot fi mai putin rationale, a spus Keith Miller, asistent social din Washington, D.C. Aici trebuie sa intervina capacitatea noastra de a nu ne judeca, a nu ne critica si a accepta ca, pur si simplu, ne simtim incomod fara un motiv anume. E firesc sa reactionam asa, trebuie doar sa avem rabdare si sa ne oferim timp pentru reacomodare.
Expertii au sfaturi si pentru introvertitii care s-au simtit ca pestele in apa lucrand de acasa, dar acum sunt nevoiti sa revina la munca de birou
Introvertitilor le-a placut in special munca la distanta, a spus Susan Cain, autoarea cartii „Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking”. Drept urmare, daca faci parte din aceasta tipologie de oameni, e posibil sa nu te simti comod cand esti rechemat in colectivitate.
Introvertitii ar trebui sa se gandeasca la ce aspecte ale muncii de acasa le-au apreciat cel mai mult si sa se gandeasca la modul in care pot mentine aceste aspecte intr-un cadru nou, mai recomanda specialistii.
Prin urmare, daca stand acasa ti-a placut cel mai mult, de exemplu, faptul ca aveai timp pentru a face miscare, poti sa iti organizezi programul astfel incat, dimineata devreme, inainte de birou sau la finalul programului, sa urmezi cursuri de yoga, de dans sau sa faci fitness, la sala.
Concentreaza-te pe avantajele revenirii la munca. Raspunde-ti la intrebarea "Ce am de castigat?"
In cele din urma, Mark Gerald, un psihanalist din Manhattan, incurajeaza oamenii sa se concentreze pe ceea ce vor castiga revenind la birou. Cu siguranta sunt si parti bune, nu-i asa?
"A fi parte dintr-o comunitate, o organizatie, sa inveti mai multe despre tine si despre ceilalti dintr-o munca mai intima in echipa, sunt valori esentiale" pe care le-ai putea aprecia la revenirea in birou, spune el. Sa nu mai vorbim despre cafeaua de dimineata alaturi de colegi - de nepretuit!