Daca iti doresti sa intri in lumea antreprenoriatului, vei avea nevoie inainte de toate de o idee de afacere. Daca nu ai inca o idee, gandeste-te mai intai la ceea ce stii sa faci si la ceea ce ti-ar placea sa faci. Este de preferat sa nu te aventurezi intr-un domeniu care nu te atrage sau despre care nu ai habar!
Nu poti sa pornesti pe acest drum fara sa ai un plan de afaceri. Gandeste-te bine la ce va face afacerea ta, cum iti va aduce profit si la banii pe care ii ai nevoie pentru a da drumul la treaba. Planul de afaceri este esential pentru orice proiect la inceput de drum, acesta urmand sa functioneze precum o harta pentru toti cei implicati in afacere!
Revenim un pic la ceea ce am spus mai devreme si iti spunem ca trebuie sa te gandesti extrem de serios la modul sau modurile in care vei produce bani cu afacerea ta. Atunci cand pui la punct modelul de afacere nu uita insa in niciun moment ca ceea ce oferi trebuie sa aduca plus-valoare clientilor tai! Tot in aceasta etapa vei determina care va fi clientela ta de baza, care sunt produsele sau serviciile pe care le vei vinde si care sunt costurile de productie.
Numele firmei trebuie sa reflecte foarte bine ceea ce face afacerea ta si trebuie sa fie simplu si usor de retinut. In jurul acestui nume va trebui in timp sa iti construiesti un adevarat brand, asa ca ia in serios aceasta etapa!
SRL-ul este forma juridica cea mai des intalnita in Romania, fiind formata din parti sociale detinute de unul sau mai multi asociati. Infiintarea unui SRL te va costa in medie 600 de lei, iar intretinerea lui nu iti va da mari batai de cap.
Daca te gandesti insa la un SRL-D, trebuie sa stii ca aceasta forma juridica a fost introdusa pentru a sustine persoanele care nu au mai avut niciodata o firma. Mai exact, pentru aceste persoane se practica o scutire de taxe de la Registrul Comertului. Un SRL-D are insa anumite limitari, asa ca trebuie sa fii atent. Spre exemplu, anumite activitati sunt interzise intr-un SRL-D, ca de exemplu cele agricole sau cele care presupun comertul de alcool si tutun.
Documentele necesare infiintarii unei firme depind de tipul de companie pe care il alegi. Desi este cunoscut faptul ca procesul de deschidere a unei firme este destul de birocratic in tara noastra, lucrurile se misca destul de rapid in prezent, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji din acest punct de vedere!
Este extrem de important sa stii inca de la bun inceput de cati bani ai nevoie pentru a iti pune proiectul pe picioare. Asadar, ia in calcul si pune pe hartie toate cheltuielile pe care trebuie sa le faci pentru a da drumul la afacere. In asa fel vei avea o estimare a costurilor si iti vei putea da seama daca ai nevoie de finantari suplimentare.
In functie de specificul afacerii tale, spatiul unde urmeaza sa iti desfasori activitatea s-ar putea dovedi extrem de important. Daca vorbim despre un magazin sau despre un restaurant, alegerea locatiei ar trebui sa reprezinte din start o prioritate pentru tine! Lucrurile sunt ceva mai simple in cazul in care te gandesti la un business care are la baza oferirea anumitor servicii.
Nu ai cum sa functionezi fara sa ai un cont deschis la o banca in care sa primesti bani si din care sa cheltui. Fa lucrurile asa cum trebuie inca de la bun inceput si separa cu orice pret bugetul business-ului de finantele personale!
Prezenta in mediul online este importanta in ziua de astazi pentru aproape orice business, asa ca nu neglija deloc acest aspect. Nu ne referim numai la un site web, ci si la o prezenta constanta pe retelele de socializare.
Indiferent de afacerea pe care o vei dezvolta, pericolele sunt la tot pasul. Ia-ti o masura de precautie si indreapta-ti atentia catre o asigurare dedicata afacerilor mici si mijlocii. Astfei, vei avea siguranta ca, indiferent de riscurile la care este supus business-ul tau, vei depasi mai usor problemele!
Una dintre prioritatile pe care trebuie sa le ai atunci cand pornesti o afacere se refera la identificarea unui mod prin care business-ul tau se va deosebi de firmele concurente. In jurul numelui tau trebuie sa construiesti in timp un adevarat brand. Cu cat brand-ul va fi mai puternic, cu atat clientii isi vor indrepta atentia catre produsele si serviciile tale!
Indiferent de cat de bine ai impresia ca iti cunosti domeniul de activitate, nu neglija niciodata partea legislativa. Unele prevederi legislative s-ar putea sa nu fie chiar atat de usor de inteles pentru oricine, asa ca nu ezita sa te consulti cu un specialist atunci cand crezi ca este necesar.
Succesul afacerii tale va depinde in mare masura de oamenii pe care ii vei angaja, asa ca acorda o atentie sporita acestui pas. Este aproape imposibil sa faci totul de unul singur in business-ul pe care il vei conduce, asa ca incearca sa aduci in jurul tau oameni de valoare si in care sa ai incredere deplina!
Citeste si: 6 industrii in care merita sa-ti deschizi o afacere: vor creste puternic in anii urmatori
Ultimele NOUTATI
Ghidul soferului pregatit. Cum sa iti repari singur un furtun de radiatoare spart: pasi simpli pentru reparatii urgente
Avertismentul unui mare economist pentru romani, in 2025: 40 de lei tichetul de masa nu mai e suficient pentru angajati, puterea de cumparare scade
Partenerii nostri
Ce responsabilitati are un responsabil cu egalitatea de sanse si tratament, in cadrul unei companii?
Raportarea locurilor de munca vacante - PROCEDURA
Premierul Marcel Ciolacu: salariu minim brut de 4.050 lei, incepand cu 1 ianuarie 2025
Cum se declara veniturile obtinute de persoane fizice din tranzactii comerciale/postari pe internet
Cesiunea de creanta explicata pentru contabili: Aspecte legale si exemplu practic
Te-ar putea interesa si