Ce se intampla in creierul tau atunci cand faci sport: nu vei mai rata nicio zi fara sa faci miscare
sportviata sanatoasa
Toti medicii recomanda miscarea, daca ne dorim sa fim longevivi si sanatosi. Nu e o noutate pentru nimeni faptul ca sportul are un impact pozitiv asupra organismului nostri si ne imbunatateste calitatea vietii, a starii psihice si de sanatate, pe termen lung. Totusi, cunoastem noi, cu adevarat, toate beneficiile pe care ni le poate aduce sportul? Sa vedem ...
In primul rand, activitatea fizica regulata e cea mai buna metoda prin care ne putem tine sub control greutatea corporala si putem ajunge sa avem o forma fizica placuta.
Intr-o societate de consum, in special alimentar, obezitatea a devenit o problema pentru tot mai multi oameni.
Sedentarismul este si el o caracteristica a acestor vremuri, iar impreuna formeaza un cocktail ce poate fi letal, motiv pentru care trebuie sa facem eforturi de a combate efectele mancatului haotic si lipsei de miscare. Cum? Facand cel putin 30 de minute de sport in fiecare zi. Daca nu suntem adeptii salilor de fitness, mai ales in aceasta perioada, putem merge cativa kilometri pe jos, in aer liber, renuntand la masina personala.
Vezi aici:
In al doilea rand, beneficiile sportului efectuat cu regularitate nu vizeaza doar corpul, ci si creierul si starea de spirit.
Efectele sportului asupra creierului sunt de-a dreptul incredibile
Un studiu condus de oamenii de stiinta de la Center for Neural Science din cadrul New York University (NYU) si publicat in jurnalul de specialitate "Brain Plasticity", investigheaza efectul exercitiilor fizice asupra dispozitiei si cognitiei, scrie
medicalnewstoday.com.
"Sesiunile de o ora de antrenament sportiv sunt folosite in prezent pentru a ajuta la rezolvarea problemelor ce tin de tulburarile cognitive si imbatranirea creierului, precum si la deficientele motorii specifice bolii Parkinson, dar si la vindecarea depresiei. Studiul nostru evidentiaza mecanismene si caile neuronale prin care exercitiile fizice pot aduce beneficii in acest sens," declara Prof. Wendy A. Suzuki, doctor in neurostiinte si autoarea principala a studiului.
Cercetarile efectuate pana acum arata ca activitatea fizica poate proteja creierul impotriva neurodegenerarii si a altor forme de degradare cognitiva legate de inaintarea in varsta.
Conform oamenilor de stiinta, studiile analizare indica faptul ca exercitiile aerobice au avut trei principale efecte: imbunatatirea proceselor mentale care ne ajuta in planificarea evenimentelor, concentrare si executarea atributiilor zilnice, imbunatatirea dispozitiei mentale si scaderea nivelului de stres.
In plus, studiile au aratat ca exercitiile fizice activeaza mai multe zone extinse ale creierului. "Unul dintre cele mai dramatice efecte", scriu autorii, "este schimbarea nivelurilor neurochimice".
S-a demonstrat ca exercitiile fizice cresc nivelurile de dopamina, epinefrina, norepinefrina si serotonina. Dopamina, de exemplu, ajuta creierul sa invete si este implicata in circuitele satisfacatoare.