Cate ore de sport e obligatoriu sa faci pe saptamana, ca sa nu faci infarct sau diabet
diabetinfarctsedentarismviata sanatoasa
In general, persoanele sedentare spun ca nu au timp sa faca sport, nu reusesc din cauza programului aglomerat sa isi permita sa respecte un calendar legat de activitatea fizica.
Totusi, vei fi surprins sa afli ca nu e nici pe departe atat de solicitant sa te mentii sanatos prin sport, ai nevoie de doar cateva ore pe saptamana ca sa previi majoritatea bolilor ce au drept cauza sau factor favorizant lipsa miscarii.
Cate ore de sport trebuie sa faci saptamanal
Se pare ca recomandabil e sa faci cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata sau 75 de minute de activitate intensa pe saptamana, pentru o minte sanatoasa in trup sanatos!
Asta inseamna ca pot alege intre mersul rapid, alergare, inot sau alte activitati care sa va placa. Important este sa gasesti ceva care sa-ti aduca bucurie si sa fie sustenabil in rutina ta. In plus, nu uita de exercitii de intindere si de forta pentru a-ti mentine flexibilitatea si tonusul muscular.
Iata cat de simplu e, de fapt, sa ai o viata sanatoasa prin miscare. Oricine isi poate integra in programul obisnuit cateva minute de sport pe zi, astfel incat la finalul saptamanii sa fi practicat 150 de minute, asa cum recomanda medicii.
Daca sanatatea iti permite, ai analizele in regula sau ai unele probleme, iar mediul iti spune ca este in regula sa depui efort intens, poti sa faci miscare la un nivel mai solicitant, ceea ce-ti va rapi mai putin timp: dupa cum am vazut mai sus, numai 75 de minute pe saptamana ar fi suficiente in aceste conditii.
O viata fara miscare te predispune imbolnavirii
Sedentarismul are o serie de efecte foarte nocive asupra organismului uman. Inclusiv echilibrul emotional poate fi destabilizat de lipsa miscarii. Activitatea fizica elibereaza endorfine, substante chimice care contribuie la crearea starii de spirit. Lipsa acestui aspect poate contribui la stres, anxietate si depresie.
De asemenea, sedentarismul poate aduce cu sine si probleme metabolice. Lipsa activitatii fizice poate afecta metabolismul, crescand riscul de diabet.
E posibil sa apara si probleme musculare sau articulare. Muschii si articulatiile au nevoie de activitate pentru a ramane flexibile si functionale. Lipsa miscarii regulate poate duce la rigiditate si durere.
In cele din urma, sa nu uitam ca problemele cardiovasculare si riscul crescut de infarct sunt cele mai periculoase posibile consecinte ale lipsei miscarii.
Foto: freepik.com