Primul canadian care castiga un turneu de Mare Slem
bianca andreescusimona halepvictorie us openimigranti romaniadiaspora romania
Daca Simona Halep nu a reusit sa se califice in fazele superioare ale US Open 2019, in schimb, ultimul turneu de Mare Slem din acest an a fost castigat de canadianca... Bianca Andreescu.
Numele suna romaneste, nu? Suna si chiar este romanesc, intrucat tanara care are acum numai 19 ani a plecat din interiorul granitelor carpato-danubiano-pontice impreuna cu parintii sai.
Semintele legate de jocul de tenis au fost sadite la Pitesti, dar au inflorit si s-au concretizat in locul 14 mondial si in dulcele fruct numit castigarea US Open.
Si cum, in lumea computerizata, statisticile sunt mai exacte si mai prezente decat oricand, acestea au consemnat victoria primului cetatean canadian la un turneu de Mare Slem. "First Canadian to win a Grand Slame singles title" - titreaza presa de limba engleza. Nu ar fi fost bine si frumos sa scrie "Inca o romanca a castigat un turneu de Mare Slem"?
S-ar putea ca, in curand, sa mai auzim de americani, canadieni, elvetieni, nemti, francezi pe numele lor Popescu, Mihailescu, Ivanescu, Tomescu sau Ixulescu, dar sa nu vedem in dreptul meritelor, muncii si performantelor lor, tricolurul romanesc, ci frunza de artar, stelele si dungile americane sau culorile altor state.
Acum stralucesc, in diferite domenii, copiii celor plecati din Romania. In loc sa fi ramas in tara, nu tinuti in lanturile constrangerilor, ci, tocmai, de buna voie, pentru ca patria lor le da LIBERTATE si un cadru larg pentru a-si manifesta talentele, multi concetateni si-au luat campii si au ajuns pe alte meleaguri europene sau, iata, nord-americane.
Acolo au gasit tot ce statul roman - comunist sau nu - nu a fost si, din mare nefericire, nu este in stare sa le ofere si poate ca nu le va oferi vreodata.
Asa s-a intamplat si cu Brancusi, Cioran, Coanda, Ionesc...o, asa se intampla acum cu nume din sport care devin tot mai mari, dar sub alte drapele.
Halep este un exemplu fericit de ramanere si de performanta originara 100% din Romania, dar cine stie daca lucrurile ar fi stat la fel daca parintii ei ar fi avut vreo meserie foarte cautata si foarte bine platita dincolo de Atlantic sau daca nu s-ar fi bucurat de sprijinul de inceput al unor oameni de afaceri.
Si pentru ca a venit vorba despre Halep, ea a felicitat-o pe (am vrea sa-i spunem) compatrioata noastra si i-a spus "Romania este mandra de tine"... Si mai interesant este ca, dupa victoria de la Flushing Meadows,
Bianca Andreescu va urca mai sus decat Simona in clasamentul WTA, mai exact pe 5, in timp ce Halep va fi pe 6.
Daniel Anghel, partener si liderul serviciilor fiscale si juridice la PwC Romania, spunea, recent, ca experienta altor state demonstreaza ca varianta optima pentru imbunatatirea colectarii banilor la bugetul de stat o reprezinta digitalizarea administratiei fiscale.
"In schimb, metodele des folosite pana acum de Romania - cum au fost celebrele split TVA si formularul 088 - nu fac decat sa ingreuneze viata operatorilor economici fara sa amelioreze veniturile bugetului. O evolutie similara cu cea din Polonia - o diminuare a gap-ului de TVA cu 10 puncte procentuale - ar insemna circa 10 miliarde de lei in plus la bugetul Romaniei, adica o treime din deficitul bugetar prognozat pentru acest an", a declarat Anghel.
Ar sti conducatorii nostri ce sa faca ei cu banii astia? Nu s-ar duce tot pe borduri sau panselute?
Dar poate ca mai rea decat hemoragia banilor este cea a populatiei din toate categoriile, care pleaca de aici de parca ar fi zona de conflict armat.
Intr-un interviu acordat, in 2017, ProSport, mama Biancai Andreescu povestea ca sotul sau a primit o oferta de munca in Canada si asa a ajuns acolo intreaga familie.
Potrivit mamei Biancai, in Canda, "la inceput, investesti, ca parinte, 100% bani si timp. Daca un copil se remarca pentru ca este talentat, daca are rezultate importante si constante, Federatia incepe sa investeasca foarte mult. Acest sport este foarte scump, costurile se ridica la 250.000 de dolari pe an la acest nivel".
Asta se face in Canada. Ce se face in Romania? Desi nu sprijina cu mai nimic miscarea, sportul, pe sportivi, tara se mandreste, dupa aceea, cu Simona Halep...
Foto: Garrett Ellwood/USTA