Editia din acest an a Australian Open se va desfasura simultan cu primul tur al Apocalipsei
Australian Open, primul turneu de Mare Slam al anului, se va desfasura la Melbourne, in perioada 20 ianuarie - 2 februarie 2020. Calificarile pentru turneu vor incepe mai devreme, pe 14 ianuarie, si vor dura pana la 18 ianuarie. Asta in timp ce Australia arde, la propriu, din luna septembrie a anului trecut. Au murit zeci de oameni, altii au fost dati disparuti, mult mai multi si-au pierdut in flacari tot avutul, peste 6 milioane de hectare de vegetatie au fost mistuite de flacari si au pierit sute de milioane de animale.
Suprafata de joc pe care se va desfasura editia din acest an a Australian Open nu este hardul traditional, ci jarul. Sa joci tenis intr-o tara devastata de o uriasa tragedie, in plina desfasurare, este indecent. Sa joci tenis intr-o tara in care oamenii pier in flacari este inadecvat si lipsit de empatie.
Nimeni, nici jucatorii, nici oganizatorii, nu si-au pus problema anularii editiei din acest an a Australian Open. Turneul se va juca, chiar printre mormintele proaspete ale celor morti in incendii. Chiar in timp ce alti oameni, grav raniti, agonizeaza prin spitale. Turneul se va juca, pentru ca singurul lucru care conteaza la ora actuala in sport sunt banii.
Conform datelor furnizate anul trecut de catre organizatorii Australian Open, veniturile totale generate de competitie tind catre o jumatate de miliard de dolari americani, din care jucatorilor le vor fi platite premii totale de 49,1 milioane USD.
Unii dintre participantii la turneu au gasit de cuviinta sa anunte ca vor dona bani in ajutorul victimelor incendiilor, dar n-au facut decat sa se acopere de penibil.
Karolina Pliskova, numarul 2 mondial, a anuntat ca va dona 140 de dolari pentru fiecare "as" pe care-l va servi, Simona Halep a declarat ca va dona cate 200 de dolari de fiecare data cand isi va enerva antrenorul, pe Darren Cahill. La randul sau, acesta a anuntat ca va dona 50 de dolari de cate ori va fi nemultumit de iesirile nervoase ale jucatoarei noastre.
Nota bene: Cahill este australian.
Maria Sharapova, fosta vedeta a tenisului feminin, revenita in circuit dupa suspendarea pentru dopaj, a anuntat si ea o donatie de 25.000 de dolari.
Nu numai ca sumele sunt ridicole, dar conditiile in care vor fi donati acesti bani, in situatia data, seamana mai degraba cu un joc (de tenis?) macabru.
Mai mult ca sigur, Australian Open se va desfasura conform programului. Organizatorii vor baga la portofel aproape o jumatate de miliard de dolari, iar jucatorii aproape 50 de milioane. Ganditi-va, insa, cum ar arata turneul daca in pauzele de joc televiziunile care au cumparat pe bani grei dreptul de a prelua turneul ar prezenta, in loc de spoturile publicitare ale sponsorilor, evolutia bilantului tragic al infernului de foc.
Una peste alta, competitiile din sporturile cu cea mai mare popularitate au devenit, astazi, un soi de Slot Machines care afiseaza, de fiecare data, cate o combinatie castigatoare pentru organizatori. In vreme ce spectatorii si telespectatorii sunt chibiti, iar sportivii doar figuranti. E drept, de lux.
Sursa foto: maxpixels.net