Mihai Eminescu, intreaga opera - aplicatie gratuita pentru telefoanele inteligente
mihai eminesculuceafarulpoezii eminescuziua culturii 2019mihai eminovici
Mihai Eminescu: Academia Romana lanseaza de Ziua Culturii Nationale, marti, 15 ianuarie 2019, la Ateneul Roman, aplicatia digitala "Mihai Eminescu, intreaga opera.
Cu ocazia celebrarii zilei de nastere a marelui poet, Mihai Eminescu, Academia Romana aduce un omagiu simbolului culturii romanesti, lansand o aplicatie care pune la dispozitia utilizatorilor de smartphone, intreaga opera a romancierului.
Aplicatia "Mihai Eminescu, intreaga opera” a fost realizata pe parcursul a doi ani de o echipa interdisciplinara alcatuita din cercetatori de la Centrul European de Studii in Probleme etnice al Academiei Romane, membri ai Asociatiei Romane de Geopolitica, Geoeconomie si Geocultura si tineri informaticieni, cu sprijinul financiar al Asociatiei NeamUnit.
”Academia Romana si-a asumat urgenta refacerii puntilor dintre marii intemeietori ai culturii romane moderne si societate, idee asumata de catre echipa de proiect.
Astfel, aplicatia "Mihai Eminescu, intreaga opera” pentru telefoanele inteligente reprezinta a doua mare relansare a Operei eminesciene dupa seria tiparita de-a lungul ultimului secol de catre Academia Romana.
In Romania, in momentul de fata, peste jumatate dintre locuitori utilizeaza terminale telefonice inteligente, majoritatea acestora fiind tineri.
Aplicatia "Mihai Eminescu, intreaga opera" pentru telefoanele cu sisteme de operare Android si iOS are ca scop apropierea tineretului de "omul deplin al culturii romane" prin intermediul tehnicilor de comunicare moderne.
In acelasi timp, opera este utila si persoanelor de specialitate, punand la dispozitia acestora un bogat instrumentar bio-bibliografic”, se scrie intr-un comunicat al Academiei Romane.
Mihai Eminescu, poezii. Ultima poezie, scrisa cu o ora inainte de moarte
Opera eminesciana este un simbol national al creatiei romanesti in literatura, o avere inestimabila pe care marele poet o lasa generatiilor Romaniei. Cel mai de seama poet romancier al Romaniei, a abordat teme universale in poeziile sale monumentale, preponderente fiind iubirea si natura.
Un aspect cunoscut de foarte putini oameni este faptul ca Eminescu ar fi continuat sa scrie pana in ultimele ore de viata. Astfel, poate cea mai de impact poezie a sa ramane cea scrisa cu o ora inainte de moarte, pe care se cade sa o amintim si cu aceasta ocazie. Versurile ar fi fost descoperite in carnetul din buzunarul halatului sau, dupa moarte.
„Stelele-n cer Deasupra marilor Ard departarilor Pana ce pier.
Dupa un semn Clatind catargele Tremura largile Vase de lemn;
Niste cetati Veghind intinsele Si necuprinsele Singuratati.
Orice noroc Si-intinde-aripile Gonit de clipele Starii pe loc.
Pana ce mor, Pleaca-te ingere La trista-mi plangere Plina de-amor.
Nu e pacat? Ca sa se lepede Clipa cea repede Ce ni s-a dat?”
Poezia a fost publicata de Ilie Ighel Deleanu in revista ”Fantana Blanduziei”, in numarul din 23 iulie 1889.