UE, lovitura dura pentru Big Tech: ce li se pregateste gigantilor din social media
techgiganti techsocial mediagoogletwitterfacebook
Uniune Europeana impune conditii mai dure gigantilor tehnologici, prin Legea Serviciilor Digitale. Prevederile acesteia obliga marile companii tech sa isi gestioneze mai bine continutul afisat sau in caz contrar sa sufere amenzi usturatoare.
Oficiali din Parlamentul European, presedintia franceza a Consiliului UE si
Comisia au cazut de acord asupra noului regulament privind modul in care companiile de pe internet isi modereaza si gestioneaza continutul afisat utilizatorilor. Negocierile nu au fost deloc usoare, maratonul intinzandu-se pe nu mai putin de 16 ore.
Ce continut e vizat de noua lege si care sunt amenzile pentru neconformare
Noua lege ar urma sa "curete" continutul negativ la care consumatorii de internet au acces pe plaformele digitale gigant, precum Facebook, Google sau Twitter. Concret, vorbim despre eliminarea imaginilor de abuz sexual asupra copiilor, continutul terorist si produsele periculoase si, de asemenea, noua lege va forta platformele online sa "vorbeasca" despre cum functioneaza algoritmii lor.
Cine nu se conformeaza noilor standarde de calitate online va trebui sa suporte sanctiuni extrem de piperate. Vorbim despre amenzi care se ridica la 6% din veniturile globale, ceea ce poate insemna sume colosale pentru site-uri si platforme mari, cu milioane sau chiar miliarde de utilizatori anual.
Desigur, autoritatile incearca sa reduca informatiile false care adesea se raspandesc extrem de usor in mediul online si ale caror consecinte pot fi dintre cele mai grave pentru cititori si societate, in general.
De asemenea, se pare ca ar putea exista riscul ca o companie care nu respecta standardele sa fie interzisa.
"De prea mult timp, platformele tehnologice au amplificat dezinformarea si extremismul fara a raspunde. UE este gata sa faca ceva in privinta asta", a transmis fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, care a cerut oficialilor UE "sa consolideze democratia globala inainte de a fi prea tarziu".
Noile prevederi ar putea sa se aplice chiar inainte de 2023, spre finalul anului in curs.