Top 3 pericole ale Erei digilate
protectia datelorera digitalasmartphonetabletainternetpericole internetpericole
Ne aflam, fara indoiala, in punctul cel mai tehnologizat si digitalizat al tuturor timpurilor. Astazi, aproape ca nu este casa fara un smartphone, fara o tableta sau fara electrocasnice de ultima generatie. Si, totusi, aceste inventii aduc doar beneficii?
Bineinteles ca, datorita gradului inalt la care a ajuns tehnologia in prezent, omului ii este simplificata foarte mult viata. Robotii preiau multe dintre functiile pe care pana de curand, le indeplineau oamenii. De asemenea, accesul la informatii si posibilitatea de petrecere a timpului liber s-au imbunatatit semnificativ. Omul pare captivat de mirajul tehnologic, de gadgeturi, internet si inteligenta artificiala.
Din pacate, foarte putini utilizatori ai acestor inventii constientizeaza si riscul la care se expun, atunci cand folosesc diverse aparate sau servicii digitale.
Iata care sunt cele mai mari trei pericole care ii pandesc pe oamenii din ziua de astazi:
Radiatiile emise de multiplele dispozitive
S-a dovedit stiintific faptul ca utilizarea indelungata a telefonului, atat pentru navigarea pe internet, cat si pentru apeluri, poate cauza diverse afectiuni, atat la nivel fizic cat si psihic.
Totodata, psihologii sunt de parere ca o viata sedentara, in captivitatea lumii virtuale, are efecte nocive si greu de combatut, putand sa provoace depresii si anxietati.
Violarea intimitatii
Protectia datelor in mediul online este o problema tot mai acuta la nivel global, pe care autoritatile incearca sa o combata, depunand eforturi sustinute in acest sens. Uneori, oamenii nu sunt constienti de gravitatea expunerii informatiilor personale, atat public pe retelele sociale, cat si prin autentificarea cu acestea la diverse conturi, ce aparent, par de incredere.
Romania se va alinia practicilor europene incepand cu 25 mai, cand va adopta un regulament privind protectia dateor, ce impune mai multe masuri severe in utiliarea functiilor online, pentru protejarea persoanelor vulnerabile.
Dependenta pentru tehnologie
Din pacate, inca de la varste fragede copiilor li se ofera acces neingradit la gadgeturi, iar acestia isi formeaza adevarate adictii. Este si cazul persoanelor mai in varsta, deoarece dependentele se pot forma in orice perioada, iar efectele sunt la fel de catastrofale.
Este indicata folosirea cu moderatie a smartphone-urilor, tabletelor si consolelor video, in timp ce se efectueaza si activitati in viat reala.
CIteste si:
Analistii financiari trag semnalul de alarma: Inflatia a crescut de 10 ori intr-un an, iar urmarile sunt catastrofale