Tehnologia de recunoastere faciala, noul ''Big Brother''?
dronehigh techrecunoastere facialaamprentesmartphonespionajdrepturile omuluibig brother
Tehnologia de recunoastere faciala, precum si sistemele de detectare a amprentelor specifice telefoanelor de ultima generatie, sunt baza unor speculatii infioratoare. Expertii sunt de parere ca aceste tehnologii pot duce la instaurarea unui regim totalitar.
Desi tehnologia de recunoastere faciala si cea de detectare a amprentelor s-au dovedit a fi extrem de utile in anchetele politistilor, ajutand la identificarea si gasirea unor infractori cautati, pe baza unor semnalmente digitale, aceste sisteme prezinta si un mare grad de risc, spun specialistii.
Exista temeri conform carora tehnologia de recunoastere faciala poate duce sau poate fi un element esential in instaurarea unui regim dictatorial de tipul ”Big Brother”.
Activistii in libertatile civile se tem ca autoritatile pot crea un sistem in timp real de recunoastere faciala cu ajutorul dronelor si a camerelor de supraveghere. Acest lucru se intampla deja in China, care este liderul absolut al acestor inventii. Chinezii folosesc deja spionajul cetatenilor prin drone care functioneaza pe baza tehnologiei recunoasterii faciale, pentru a detecta cetatenii care incalca regulile in trafic, sau in spatiile publice.
Citeste si:
Scoala de vara: Cursuri de programare pentru copii
"Aceasta tehnologie devine din ce in ce mai performanta, dar nu este atat de precisa asa cum arata filmele SF", spun specialistii. Potrivit acestora, studiile arata ca aceasta tehnologie este nesigura. Totusi, in acest moment, 117 de milioane de oameni, exista in baza de date cu informatii cu privire la infatisare si cu putine reguli cu privire la modul in care aceste sisteme pot fi accesate.
Aceste informatii pot fi accesate cu usurinta, deoarece nu exista un sistem de legi sau reguli clare care sa reglementeze in vreun fel aceasta practica. Clare Garvie si colegii sai de la Universitatea Georgetown, autorii unui studiu din 2016 privind acest subiect, au precizat ca "in ultimii doi ani tehnologia a fost folosita intr-un mod mai agresiv si mai raspandit" in SUA, inclusiv in securitatea la granita si la cel putin un aeroport international.
"Este o invazie extraordinara a intimitatii tuturor cetatenilor". Oamenii de stiinta se tem ca cetatenii din toate colturile lumii vor fi in permanenta urmariti de aceste drone, care se vor folosi de datele oferite de tehnologia recunoasterii faciale, si vor sti in fiecare moment, unde se deplaseaza fiecare individ, ce face si cu cine se intalneste. Desi suna a scenariu de film SF, aceasta ipoteza pare din ce in ce mai aproape de a se realiza.
"Recunoasterea faciala realizata de guverne este o invazie extraordinara a intimitatii tuturor cetatenilor, si poate duce la pierderea controlului asupra identitatii", explica Brian Brackeen, fondatorul Kairos, companie care se ocupa cu dezvoltarea unei astfel de tehnologii.
Acesta este de parere ca ar fi foarte greu de delimitat si stabilit controlul pe care l-ar avea Guvernele lumii folosind aceste tehnologii, motiv pentru care ar fi mai bine sa nu fie aplicate deloc.
Citeste si:
Wallet de criptomonede pe Android, disponibil prin borwserul Opera
Sursa foto: pexeles.com