Pe masura ce criptomonedele au castigat popularitate, minarea de Bitcoin a ajuns sa consume extrem de multa energie, spre ingrijorarea specialistilor. Spre exemplu, potrivit unui studiu din urma cu doi ani, minatul de Bitcoin reprezinta 0.5% din consumul mondial de energie electrica, impactul negativ al acestei activitati fiind unul pe masura.
Minarea de Bitcoin este un proces intensiv din punct de vedere energetic, iar consumul sau ridicat de electricitate se datoreaza mai multor factori. Bitcoin foloseste un algoritm de consens numit proof-of-work, prin care minerii rezolva probleme matematice complexe pentru a valida tranzactiile si a adauga noi blocuri la blockchain. Acest proces necesita o cantitate mare de putere de calcul, iar minerii care rezolva primii aceste probleme sunt recompensati cu noi bitcoin. Pentru a avea sansa de a rezolva aceste probleme in primul rand, minerii concureaza intre ei si utilizeaza hardware specializat, cum ar fi ASIC-uri (circuite integrate cu aplicatii specifice), care pot consuma considerabil mai multa energie decat echipamentele obisnuite.
Proof-of-work este conceput pentru a asigura securitatea retelei Bitcoin prin dificultatea crescuta a validarii blocurilor. Cu cat exista mai multe putere de calcul in retea, cu atat este mai dificil pentru un atacator sa controleze majoritatea puterii de minare si sa compromita integritatea tranzactiilor.
Minarea de Bitcoin implica o competitie globala intre minerii din intreaga lume. Pentru a ramane competitivi, acestia trebuie sa investeasca in hardware avansat si sa aiba acces la preturi competitive la electricitate. Multi mineri aleg sa opereze in locuri cu electricitate ieftina, cum ar fi regiunile cu hidrocentrale, dar aceasta strategie nu elimina in totalitate impactul asupra mediului.
O singura tranzactie Bitcoin ar putea folosi aceeasi cantitate de apa necesara pentru a umple o piscina de gradina, potrivit unui nou studiu in domeniu. Acesta estimeaza ca in 2021, mineritul Bitcoin a consumat peste 1.600 de gigalitri de apa la nivel mondial, fiecare tranzactie Bitcoin utilizand in medie 16.000 de litri de apa. Acest consum semnificativ de apa al mineritului Bitcoin ar putea avea un impact asupra cantitatii disponibile de apa potabile in cazul in care aceasta activitate continua sa functioneze fara reglementari, in special in tarile care se lupta deja cu deficitul de apa, inclusiv in Statele Unite, sustine studiul publicat miercuri in revista Cell Reports Sustainability.
Apa, care se evapora, este folosita pentru a raci computerele din marile centre de date si, de asemenea, pentru a reduce temperatura centralelor electrice pe baza de carbune si gaz care alimenteaza si computerele de minerit Bitcoin.
Toate aceste aspecte fac ca minarea de Bitcoin sa fie o activitate costisitoare din punct de vedere energetic si sa genereze preocupari privind sustenabilitatea si impactul sau asupra mediului. In raspuns la aceste probleme, exista dezbateri in comunitatea crypto cu privire la adoptarea altor mecanisme de consens, cum ar fi proof-of-stake, care nu necesita o cantitate semnificativa de putere de calcul.
Citeste si: Elon Musk clarifica neintelegerile privind statutul de finantare xAI: Acest lucru pur si simplu nu este precis, spune acesta
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si