Uniunea Europeana pregateste o transformare majora in modul in care vom calatori, prin introducerea pasapoartelor si buletinelor digitale care vor face trecerea frontierei mai rapida si mai sigura. Pana in 2030, calatorii vor putea stoca aceste documente direct pe telefoanele din dotare, urmand astfel sa aiba o experienta mai fluida si eficienta la trecerea frontierei.
Conform planurilor recente anuntate de Comisia Europeana, datele stocate pe cipurile din pasapoarte sau cartile de identitate vor putea fi transferate pe telefoanele mobile ale calatorilor. Aceasta va permite o verificare mai rapida a documentelor la punctele de trecere a frontierei, economisind timp si resurse.
Vera Jourova, vicepresedinta Comisiei Europene pentru valori si transparenta, a explicat ca documentele digitale vor fi gratuite si voluntare. Calatorii vor putea alege daca sa foloseasca aceasta varianta moderna sau sa ramana la metoda clasica de prezentare a documentelor fizice.
Un avantaj evident al pasaportului digital este reducerea timpului de asteptare la frontiera. Prin intermediul acestui sistem, calatorii vor putea trimite in avans autoritatilor planurile lor de calatorie si documentele necesare pentru a verifica autenticitatea acestora. Acest lucru va permite personalului de la frontiera sa se concentreze pe probleme de securitate mai complexe, cum ar fi combaterea traficului de persoane sau alte infractiuni transfrontaliere.
Mai mult decat atat, utilizarea documentelor digitale va face calatoriile in interiorul si in afara zonei Schengen mai eficiente. Schengen include majoritatea tarilor Uniunii Europene, dar si Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Elvetia. Cu toate acestea, tari precum Irlanda si Cipru nu fac parte din acest spatiu, astfel ca regulile noi nu se vor aplica in aceste state.
Sistemul digital vine, de asemenea, in completarea unui alt proiect major al UE pentru gestionarea frontierelor: sistemul de intrare-iesire, care urmeaza sa fie implementat incepand din noiembrie 2024. Acesta va solicita calatorilor din afara UE sa treaca prin scannere la intrarea in zona Schengen, consolidand securitatea si eficienta la frontiere.
Pentru ca aceasta transformare digitala sa functioneze, este nevoie de un cadru legislativ solid care sa asigure protectia datelor si sa garanteze functionarea eficienta a noii tehnologii. Verificarea documentelor digitale in avans va permite autoritatilor sa identifice eventuale riscuri de securitate, cum ar fi documente false, inainte ca persoanele sa ajunga la frontiera. Astfel, se va reduce riscul de infractionalitate si se va imbunatati siguranta generala a calatoriilor internationale.
Comisia Europeana a subliniat ca utilizarea pasapoartelor si buletinelor digitale va ramane voluntara si gratuita. Calatorii care prefera sa foloseasca documentele fizice vor avea in continuare aceasta optiune. Insa, pentru cei care doresc o solutie moderna, pasaportul digital va oferi o modalitate mai rapida si fara batai de cap de a trece frontierele.
Citeste si: 3 competente pe care trebuie sa ti le dezvolti pana in 2030, ca sa nu fii inlocuit la job de un robot
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212