Uniunea Europeana pregateste o transformare majora in modul in care vom calatori, prin introducerea pasapoartelor si buletinelor digitale care vor face trecerea frontierei mai rapida si mai sigura. Pana in 2030, calatorii vor putea stoca aceste documente direct pe telefoanele din dotare, urmand astfel sa aiba o experienta mai fluida si eficienta la trecerea frontierei.
Conform planurilor recente anuntate de Comisia Europeana, datele stocate pe cipurile din pasapoarte sau cartile de identitate vor putea fi transferate pe telefoanele mobile ale calatorilor. Aceasta va permite o verificare mai rapida a documentelor la punctele de trecere a frontierei, economisind timp si resurse.
Vera Jourova, vicepresedinta Comisiei Europene pentru valori si transparenta, a explicat ca documentele digitale vor fi gratuite si voluntare. Calatorii vor putea alege daca sa foloseasca aceasta varianta moderna sau sa ramana la metoda clasica de prezentare a documentelor fizice.
Un avantaj evident al pasaportului digital este reducerea timpului de asteptare la frontiera. Prin intermediul acestui sistem, calatorii vor putea trimite in avans autoritatilor planurile lor de calatorie si documentele necesare pentru a verifica autenticitatea acestora. Acest lucru va permite personalului de la frontiera sa se concentreze pe probleme de securitate mai complexe, cum ar fi combaterea traficului de persoane sau alte infractiuni transfrontaliere.
Mai mult decat atat, utilizarea documentelor digitale va face calatoriile in interiorul si in afara zonei Schengen mai eficiente. Schengen include majoritatea tarilor Uniunii Europene, dar si Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Elvetia. Cu toate acestea, tari precum Irlanda si Cipru nu fac parte din acest spatiu, astfel ca regulile noi nu se vor aplica in aceste state.
Sistemul digital vine, de asemenea, in completarea unui alt proiect major al UE pentru gestionarea frontierelor: sistemul de intrare-iesire, care urmeaza sa fie implementat incepand din noiembrie 2024. Acesta va solicita calatorilor din afara UE sa treaca prin scannere la intrarea in zona Schengen, consolidand securitatea si eficienta la frontiere.
Pentru ca aceasta transformare digitala sa functioneze, este nevoie de un cadru legislativ solid care sa asigure protectia datelor si sa garanteze functionarea eficienta a noii tehnologii. Verificarea documentelor digitale in avans va permite autoritatilor sa identifice eventuale riscuri de securitate, cum ar fi documente false, inainte ca persoanele sa ajunga la frontiera. Astfel, se va reduce riscul de infractionalitate si se va imbunatati siguranta generala a calatoriilor internationale.
Comisia Europeana a subliniat ca utilizarea pasapoartelor si buletinelor digitale va ramane voluntara si gratuita. Calatorii care prefera sa foloseasca documentele fizice vor avea in continuare aceasta optiune. Insa, pentru cei care doresc o solutie moderna, pasaportul digital va oferi o modalitate mai rapida si fara batai de cap de a trece frontierele.
Citeste si: 3 competente pe care trebuie sa ti le dezvolti pana in 2030, ca sa nu fii inlocuit la job de un robot
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!