Sectorul IT se cutremura numai la ideea ca dispar privilegiile fiscale: care ar fi consecintele
privilegii fiscaleangajati ititistifacilitati fiscale
Sectorul IT beneficiaza de conditii fiscale favorizate, personalizate, care i-au permis dezvoltarea accelerata din ultimii ani. In contextul actual se discuta despre varianta eliminarii facilitatilor fiscale in acest domeniu, ipoteza pe care Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS), singura asociatie patronala romaneasca a industriei de software si servicii IT, nu o considera deloc oportuna.
Potrivit Asociatiei,
sectorul IT este vital pentru dezvoltare si, datorita privilegiilor fiscale a putut evolua in ultimii 20 de ani. In plina criza sanitara, acesta si-a dovedit utilitatea, mai spun specialistii.
Prin urmare, se cere predictibilitate fiscala si stabilitate de la factorii decidenti.
Piata muncii se transforma cu o viteza accelerata in IT, iar contextul pandemic nu a facut decat sa stimuleze aceasta dinamica, spre formate de tipul work-from-anywhere ce pun presiune pe angajatori. In acest context, stabilitatea si predictibilitatea fiscala sunt obiective majore, esentiale pentru mentinerea ritmului robust de crestere din sector precum si pentru stimularea impactului pozitiv pe care IT-ul l-a avut in ultimii ani atat in evolutia PIB, cat si a cresterii exporturilor romanesti.
Conform ANIS, in 2020, numarul angajatilor din sectorul IT care au beneficiat de facilitatea fiscala a depasit 103.000 de persoane, o dovada clara ca masura este in continuare atractiva si de o importanta majora la nivelul industriei.
Or, dezbaterile privind ajustarea cadrului fiscal cu impact asupra sectorului ar trebui sa porneasca de la un studiu de impact capabil sa prezinte aportul IT-ului in economie, precum si presiunile de pe piata muncii si tendintele regionale din acest sector.
Actualele masuri fiscale au reusit sa mentina sectorul IT atractiv pentru investitii si angajari
"ANIS a comisionat un astfel de studiu care, odata finalizat, va fi prezentat tuturor factorilor decidenti pentru ca solutiile identificate de acestia sa rezulte exclusiv pe baza datelor si cifrelor din sector, din economie, atat raportat in plan national, cat si regional.
Pana la finalizarea studiului, consideram important sa punctam ca Romania este, astazi, penultima in UE la ponderea de specialisti in IT angajati raportat la total angajati din economie, conform Eurostat (link). Exista un deficit cronic de programatori la nivel European, iar Romania din nefericire este la coada acestui clasament.
Pachetul de masuri fiscale aflat in vigoare a reusit sa mentina sectorul IT atractiv pentru investitii si angajari. In loc sa creasca numarul IT-istilor si sa ne apropie de media europeana, eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-isti risca sa genereze un soc in piata locala de IT, una extrem de fluida si deschisa relocarii de proiecte si personal", precizeaza reprezentantii ANIS.
Membrii Asociatiei transmit factorilor de decizie ca pot vedea in ei un partener solid de discutii, pentru a se ajunge la o formula favorabila dezvoltarii Romaniei, cu ajutorul sectorului IT.
"Suntem suporterii unui dialog deschis si constructiv cu toti factorii interesati in cresterea economiei, a veniturilor bugetare si consolidarea potentialului Romaniei in economia digitala, a viitorului", a mai transmis Asociatia.