Ramai fara bani pe card, fara sa-ti dai seama: ANAF e folosit de infractorii online, la ce sa fii atent
anafatacuri ciberneticefrauda online
Numarul tentativelor de frauda online creste exponential, pe masura ce tot mai multi romani folosesc internetul pentru aproape orice activitate personala sau profesionala ar desfasura. Infractorii online simt oportunitatea si nu o lasa sa scape, motiv pentru care lanseaza fel si fel de campanii carora le cad victime romanii neinformati.
Ultima metoda de frauda online pusa la cale de escroci se foloseste in mod ilegal si abuziv chiar de identitatea Fiscului nostru.
Reprezentantii
ANAF tocmai au lansat un mesaj de avertisment pentru toti contribuabilii, spunand ca in aceste momente are loc "o noua campanie de mesaje false in numele ANAF, prin care se solicita achitarea unor sume de bani pana in data de 8 aprilie".
Mesajul ANAF pentru contribuabili. Fiti atenti!
Va informam ca astazi numerosi contribuabili au primit mesaje false, transmise in numele ANAF, prin care li se solicita sa achite sume de bani pana in data de 8 aprilie, „in caz contrar, inspectorii antifrauda vor porni o investigatie si se va inainta Politiei un ordin de retinere.”
Solicitarea frauduloasa a fost transmisa de pe o adresa de email care nu apartine institutiei, iar documentul contine greseli gramaticale precum si o serie de elemente, nespecifice comunicarilor ANAF. Atragem atentia, pe aceasta cale, sa nu deschideti aceste emailuri si sa nu accesati documentele anexate sau linkurile din continut.
Foarte important: sa NU transmiteti banii solicitati! Reamintim ca Serviciul Spatiul Privat Virtual, pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, a fost creat si dezvoltat pentru o comunicare securizata cu institutia.
De asemenea, contribuabilii pot obtine informatii fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 0314039160.
Cum sa te protejezi de infractorii cibernetici cand stai pe interntet
Expertii in securitate cibernetica trag adesea semnale de alarma si ne recomanda sa fim vigilenti atunci cand navigam pe internet. E important sa pastrezi confidentialitatea datelor tale bancare sau personale, sa nu le divulgi tertilor aceste informatii, chiar daca ti se solicita in numele unor institutii ale statului sau bancare.
Bancile nu mai trimit catre clientii lor link-uri in care li se solicita sa-si actualizeze datele, deci un astfel de mesaj il poti primi, fie prin SMS, fie prin e-mail, doar de la un atacator. Eventualele solicitari din partea bancilor le vei primi doar in interiorul aplicatiei oficiale a bancii respective, unde te loghezi cu un username si o parola pe care doar tu trebuie sa le cunosti.
Foarte important este, de asemenea, sa folosesti un program antivirus pe toate dispozitivele tale, program care sa fie actualizat la timp!
Foto: pixabay.com