Rachetele miliardarului Elon Musk monopolizeaza spatiul cosmic
elon muskspace xcosmosfalcon heavyzbor in spatiu
Lansata cu succes in februarie 2018, Falcon Heavy, cea mai puternica racheta purtatoare realizata vreodata, se avanta in spatiu din ce in ce mai des. Racheta legendara este produsa de Space X, compania lui Elon Musk,
La mai putin de trei zile dupa ce a lansat pe orbita un satelit de telecomunicatii, Falcon Heavy a plecat miercuri, 25 iulie, intr-o noua misiune spatiala.
Urmatorul zbor este programat pentru data de 2 august, cand Falcon Heavy va trimite pe orbita un satelit de comunicatii indonezian. Astfel, racheta va stabili un record: trei lansari consecutive in doua saptamani.
Conform programului pe care si l-a propus, SpaceX va ajunge, la sfarsitul anului curent, sa efectueze cate trei lansari pe luna.
Elon Musk a declarat ca obiectivul sau principal este sa diminueze cat mai mult costurile lansarilor in spatiu si isi propune sa efectueze un ciclu de zece lansari cu aceeasi racheta, fara ca aceasta sa aiba nevoie de raparatii intre misiuni.
Citeste si:
Dupa o intarziere de doi ani, se va deschide traficul pe loturile 3 si 4 ale autostrazii Sebes-Turda
Musk a anuntat ca, in viitorul apropiat, rachetele SpaceX vor putea efectua chiar cate doua misiuni in aceeasi zi.
SpaceX a semnat si un contract in valoare de 130 de milioane de dolari cu Air Force, pentru a plasa pe orbita un satelit militar, in cadrul programului Air Force Space Command-52.
Dincolo de performantele rachetei Falcon Heavy, pretul lansarii a fost un factor determinant in decizia responsabililor Air Force, in conditiile in care principalul concurent, United Launch Alliance (un joint venture intre diviziile specializate in rachete ale Lockheed si Boeing) a propus un pret estimat intre 260 si 390 de milioane de dolari pentru acelasi proiect.
Falcon Heavy a fost lansata pentru prima data la 6 februarie 2018 si este cea mai puternica racheta realizata vreodata, capabila sa efectueze inclusiv zboruri catre Marte.
La primul sau zbor, Falcon Heavy a transportat in spatiu automobilul lui Elon Musk, un Tesla Roadster de culoare rosie, la volanul caruia a fost asezat un manechin, botezat Starman, dupa melodia cu acelasi nume interpretata de David Bowie ("There's a starman waiting in the sky / He'd like to come and meet us…"), iar sistemul audio al masinii a fost setat sa reproduca piesa "Space Oddity" a cantaretului.
Citeste si:
Investitie daneza de 50 de milioane Euro intr-un judet din Romania