O noua escrocherie face ravagii in Romania. Primesti un simplu telefon si te trezesti fara bani in cont
securitate cibernetica
Infractorii par sa aiba o imaginatie nelimitata cand vine vorba despre a gasi noi modalitati prin care sa pacaleasca oamenii. De data aceasta au pus la cale o escrocherie greu de identificat la prima vedere, iar numeroase persoane au devenit deja victime.
Atentie la escrocheriile cu joburi online! Cum sunt pacaliti romanii sa-si divulge datele personale si bancare
Cu privire la aceasta noua modalitate prin care oamenii de buna-credinta pot ramane fara bani in cont lanseaza un avertisment expertii de la Directoratul National de Securitate Cibernetica.
Conform acestora, totul pleaca de la un simplu mesaj sau apel telefonic, in care victimele vizate sunt ofertate cu asa-zise joburi online. Profitand de faptul ca multe persoane sunt interesate de obtinerea unor surse suplimentare de venit si folosindu-se de popularitatea in crestere a muncii de la distanta, infractorii reusesc astfel sa obtina date personale sensibile de la cei pe care ii contacteaza. De aici si pana la momentul in care victimele se trezesc cu conturile golite nu este decat un pas.
In ultimele zile, relateaza specialiastii in securitate online, tot mai multi romani, atat din tara cat si din diaspora, au raportat mesaje suspecte primite prin SMS sau aplicatii de mesagerie precum WhatsApp. Pretinzand ca sunt reprezentanti ai departamentelor de resurse umane ale unor companii, escrocii promit locuri de munca online bine platite, folosind sume atractive ca momeala, avertizeaza specialistii DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) pe pagina oficiala de Facebook.
Cum recunosti aceste fraude? Mesajele provin de pe numere necunoscute, adesea din alte tari, si incep cu formulari precum „Buna, sunt recruiter manager de la X companie”. Ele ofera detalii vagi despre „oportunitati de angajare” si incurajeaza contactarea expeditorului pentru mai multe informatii.
Specialistii in securitate cibernetica avertizeaza:
-
nu furnizati niciodata date sensibile (personale, de autentificare sau bancare), chiar daca mesajul pare sa vina de la o institutie de incredere.
-
verificati autenticitatea mesajelor printr-un canal oficial separat inainte de a oferi orice informatie.
-
raportati imediat tentativele de frauda catre organizatia in numele careia sunt trimise aceste mesaje false.
-
daca ati furnizat date bancare, contactati de urgenta banca pentru a bloca eventualele tranzactii neautorizate. Daca ati fost victima unei inselatorii, depuneti plangere la Politie si notificati DNSC la telefonul 1911 sau prin platforma dedicata PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/.
Protejati-va datele si fiti vigilenti! Escrocii isi perfectioneaza metodele, iar preventia este cel mai sigur scut impotriva acestora.
Sursa foto: freepik.com